Home Logistics Comerț international Post-Brexit: Întârzierile la frontiera între Marea Britanie și Europa continuă să cauzeze probleme

Post-Brexit: Întârzierile la frontiera între Marea Britanie și Europa continuă să cauzeze probleme

Post-Brexit: Întârzierile la frontiera între Marea Britanie și Europa continuă să cauzeze probleme

Potrivit unui sondaj realizat de către CIPS (Chartered Institute for Procurement and Supply), întârzierile la frontiera între Marea Britanie și Europa ca urmare a noilor formalități vamale continuă să cauzeze probleme în relațiile comerciale.

Sondajul realizat în rândul a 350 de manageri de logistică și supply chain din Marea Britanie arată că 63% dintre aceștia s-au confruntat cu întârzieri de cel puțin 2-3 zile în aducerea bunurilor în Marea Britanie. Numărul managerilor care se confruntă cu probleme a crescut de la 38%, într-un sondaj similar în luna ianuarie. În cazul exporturilor, situația se prezintă puțin mai bine, doar 44% dintre companii declarând că întâmpină întârzieri la aducerea bunurilor în Uniunea Europeană.

  • 58% dintre companii spun că întârzierile sunt mai mari de la începutul lunii ianuarie, cu 30% dintre acestea declarând că acum problemele sunt semnificativ mai mari comparativ cu perioada în care noile reguli au intrat în vigoare, la începutul anului.
  • Peste 60% dintre companiile din Marea Britanie care importă sau exportă bunuri pe la granița Marea Britanie/UE s-au confruntat cu întârzieri de cel puțin 2-3 zile pentru aducerea bunurilor în Marea Britanie
  • Principalul factor al acestor întârzieri este reprezentat de timpul necesar pentru verificarea noilor documente de către vamă – 47% dintre companii citează acest aspect ca pricipalul factor pe întârzierea transporturilor. Alte cauze precizate în sondaj sunt lipsa de personal la vamă sau întoarcerea șoferilor din drum pentru că nu au actele complete sau sunt completate greșit.

Întârzierile au loc în ciuda faptului că o serie de noi certificate de import încă nu au intrat în vigoare. Începând cu luna aprilie vor intra în vigoare o serie de controale suplimentare ce vizează o gamă variată de produse de la mezeluri la fructe de mare vii.

Dr John Glen, Economist CIPS și Membru al Cranfield School of Management, a declarat: “Ne aflăm deja în a doua lună de când avem de-a face cu noile reglementări și speranța că întârzierile la frontieră se vor reduce odată ce traficul va reveni la normal și sistemele vamale se obișnuiesc cu noile procese, nu s-a materializat. Ceea ce este și mai îngrijorător este că întârzierile devin tot mai lungi și pun presiune pe lanțurile de aprovizionare din Marea Britanie, afectând livările la timp pe bunuri de necesitate.”

“Documentația necesară la frontieră nu se va schimba prea curând, astfel că ar trebui să ne pregătim pentru faptul că aceste întârzieri vor avea loc pe parcursul următoarelor luni, cel puțin. Noi reglementări pentru certificarea importurilor se apropie rapid și noi documente se vor alătura celor solicitate în prezent, ceea ce va duce la noi întârzieri ale transporturilor pentru companii. Impactul acestor întârzieri se va resimți în josul lanțului de aprovizionare, rezultând în lipsă de stocuri și prețuri mai mari pentru consumatori,” a adăugat acesta.