Home Stiri Maersk și MSC renunță la alianța 2M din 2025

Maersk și MSC renunță la alianța 2M din 2025

Maersk și MSC renunță la alianța 2M din 2025

Începând din ianuarie 2025, Alianța 2 M, formată în 2015 de către MSC și Maersk, cele mai mari linii maritime de containere din lume, va deveni istorie.

Într-o declarație comună, Vincent Clerc, directorul general A.P. Moller – Maersk și Soren Toft, directorul general MSC, dată publicității pe 25 ianuarie, spun:

“MSC și Maersk recunosc că s-au schimbat multe din 2015, când cele două companii au semnat acordul pe 10 ani. Renunțarea la Alianța 2M deschide calea pentru ca cele două companii să își poată urmări strategiile individuale. Am apreciat foarte mult parteneriatul și vom continua să colaborăm la fel de bine ca până acum în perioada rămasă până la închiderea acordului. Rămânem pe deplin angajați să furnizăm serviciile alianței 2M clienților MSC și Maersk.”

Anunțul de astăzi nu are niciun impact imediat asupra serviciilor furnizate clienților care utilizează rutele comerciale ale 2M. Echipele fiecărei companii vor comunica cu clienții lor respectivi pentru a-i sprijini în timpul și după dizolvarea alianței 2M.

Ce implicații ar putea avea dizolvarea Alianței 2M?

Alianța 2M a fost creată în 2015 de Maersk și MSC cu scopul de a asigura operațiuni competitive și eficiente din punct de vedere al costurilor pe rutele Asia-Europa, Transatlantic și Transpacific. Acordul a fost semnat pe o perioadă de 10 ani, cu un preaviz de doi înainte de data de închidere a contractului.

Dizolvarea alianței ar putea avea implicații pentru Maersk și MSC, clienți și industrie, în general, prima dintre acestea fiind că cele două companii vor concura în mod direct pe rutele comerciale acoperite în prezent de 2M.

Ca urmare, un impact direct ar putea fi și în politica de preț sau la nivelul serviciilor oferite clienților, fiecare linie maritimă încercând să se diferențieze și să câștige cotă de piață.

Nu în ultimul rând, închiderea acestei alianțe ar putea avea un efect asupra celorlalte alianțe de pe piață.