Home Logistics #ProfilDeManager: Marilena Iauta, Supply Chain Lead – Europe, Upl

#ProfilDeManager: Marilena Iauta, Supply Chain Lead – Europe, Upl

#ProfilDeManager: Marilena Iauta, Supply Chain Lead – Europe, Upl

Atunci când am invitat-o pe Marilena Iauta să fie următorul manager intervievat pentru rubrica #ProfilDeManager, eram pregătită pentru o lecție interesantă despre logistică și supply chain în agribusiness. Am primit o lecție de leadership adevărat, pus în practică prin puterea exemplului și cu pasiune. În același timp, am descoperit una dintre tipologiile de lideri care vor defini viitorul, potrivit World Economic Forum – Mentorul.

  • Mentorul este definit ca fiind un lider care pune oamenii pe primul loc, care caută să descopere potențialul celorlalți, care conduce cu empatie, dă energie și dezvoltă noua generație. Acesta este un tip de lider inclusiv, care îmbrățișează puterea diversității, colaborează, facilitează și creează siguranță psihologică, conduce prin puterea exemplului și inspiră.

Cu adevărat pasionată de oameni, pe care îi definește drept fundamentul succesului companiilor, Marilena Iauta lucrează în agribusiness de aproximativ 25 de ani și în logistică și supply chain de aproape la fel de mult timp. Trainer certificat în business management și personal development, a fost director de producție, operațiuni sau head of supply chain în cadrul unora dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume, nu doar în România, ci și ca expat și a construit echipe care au obținut rezultate excepționale, unele dintre acestea în situații imposibile.

În cadrul rolului de Head of Production & Supply Chain în Ucraina pentru o companie multinațională franceză din zona de agribusiness, care produce semințe, a pus bazele unei echipe recunoscută acum drept cea mai bună din Europa ca eficiență, dezvoltare, dar în special pentru cea mai bună calitate a mărfii și serviciilor oferite clienților, în condițiile desfășurării unui război.

“Am fost expat în Ucraina 6 ani și în ultimii 2 ani am avut responsabilitate extinsă și pentru Rusia, în același rol. Provocările au fost multiple și au fost legate de un loc de muncă nou, într-o țară străină, în afara UE și cu un specific cultural aparte. Apoi a venit războiul și este greu să îți imaginezi în zilele noastre cum este, venind dintr-o zonă a UE, după foarte mulți ani de pace. Războiul era întotdeauna un concept despre care știam de la știri și, cu toate că am simțit și direct conflictul în Israel, țară în care locuiește sora mea, impactul a fost incredibil.

Teama, nesiguranța, tancurile, oameni încărcați în camioane și duși în zona de război mascați, imaginea mitralierelor în drumul către serviciu, oameni îngrijorați, și totuși plini de patriotism, sunt imagini care rămân cu tine pentru totdeauna. Am avut momente de panică, desigur, dar am realizat destul de repede că nu trebuie să arăt, că trebuie ca echipa mea să nu simtă, că trebuie să se uite la mine cu încredere. Dacă eu nu fugeam repede acasă, dacă eram cu ei la fabrică în fiecare zi, expuși la aceleași pericole și lucram ca și când nimic nu se întâmpla, stabileam obiective care se realizau, atunci nici lor nu le era frică. Așa a fost, deși armata îi căuta la poarta fabricii să îi înroleze, deși aveam în fiecare zi discuții în celula de criză, deși aveam colegi care plecau în război. Așa cu trecut primii doi ani și noi am mers înainte, am realizat poate cea mai frumoasă și mai bine pregătită echipă din câte am cunoscut până acum. Sunt mândră de ei, au făcut atâtea lucruri ce păreau imposibile.”

“În rolul actual, cel de Suppply Chain Lead pentru Europa, provocările sunt de altă natură. Mentalitatea și obiceiurile în muncă sunt altele, iar provocările vin din faptul că trebuie să reușești într-un mediu în care concurența este foarte mare, că trebuie să oferi calitate, dar este la fel de important să construiești echipa și să o dezvolți” spune Marilena Iauta.

Începutul carierei în logistică și agribusiness

“Începutul unei cariere poate fi dificil, mai ales dacă nu știi încă ce îți dorești să faci, dar de multe ori viața alege pentru tine și este bine să-ți urmezi instinctul și pasiunile. Eu mi-am dorit să fac multe, am fost atrasă de medicină, de actorie, de sport, deoarece am învățat la liceul sportiv și am făcut toată viața mult sport. Mai târziu am urmat Facultatea de Drept, care mi-a folosit mult de-a lungul carierei. O facultate te învață, în primul rând să gândești și unde să te duci să cauți informații când ai nevoie de ele.

Am început să lucrez ca manager de logistică acum mulți ani datorită unei oportunități într-o companie multinațională cunoscută. Mi-a plăcut ce fac din prima clipă, dar nu a fost ușor. Cu toate acestea, mi-am dorit să învăț tot mai mult și să merg în această direcție: logistică, supply chain, management. Cel mai mult m-a atras faptul că deși se muncea enorm, mai mult de 12 ore pe zi de cele mai multe ori, avem satisfacția lucrului bine făcut, atunci când vezi că totul se mișcă în direcția potrivită, că “roata se învârte”, așa cum se obișnuiește să se spună în logistică. Realizările mi-au dat mai multă încredere și am învățat tot mai multe, cum să previn situațiile de criză și cum să gândesc cu adevărat în “logistica logisticii”.

De la început a fost atrasă de zona de planificare și de organizarea și pregătirea echipelor. A învățat de la profesioniști ce înseamnă logistica, supply chain-ul, modul de luare a deciziilor, specificul industriei și, în egală măsură, a învățat din eșecuri, despre care spune că sunt importante pentru că te ajută să te dezvolți ca om și profesionist, să gândești mai mult și mai bine și să te aștepți întotdeauna la surprize, care fac parte din natura logisticii și a agribusiness-ului.

“Cel mai mult însă am învățat de la anumiți manageri ce nu trebuie să fac și să acționez ca leader, că nu trebuie ca ambițiile personale să stea în calea dezvoltării echipelor, a oamenilor, că nu trebuie să îmi arog succesele, dar nu și eșecurile. În momentul în care am avansat, am avut grijă să nu urmez exemplul acelor manageri, ci să îmi ajut colegii, să le împărtășesc din cunoștințele mele și să învăț de la ei. Și, cel mai important, i-am învățat să aibă încredere în ei, să își cunoască valoarea, să se dezvolte personal, să își dorească mai mult și să iasă din zona de confort. Dintotdeauna mi-am dorit să creez echipe de succes și am reușit de cele mai multe ori. Echipa este și familie, căci fără implicarea totală și ajutorul celor cu care lucrezi, nu reușești.”

Dezvoltarea echipelor – “work in progress”

Pe lângă proiectele de creștere a calității și cantității și, inerent, de cele care se leagă de aici și contribuie la realizarea unei creșteri de cotă de piață și venituri, dezvoltarea echipelor, a oamenilor este unul dintre cele mai importante proiecte din carieră. “Oamenii fac companiile și calitatea oamenilor este importantă pentru succes. Restul sunt unelte și, dacă acorzi suficientă atenție oamenilor, le dai încredere și le mulțumești, vor face imposibilul pentru a reuși cu echipa, vor găsi cele mai neașteptate soluții și vor obține rezultate excepționale.”

Și deși oamenii sunt de diferite feluri și înțeleg diferit situațiile, pot aduce aduce diferite abilități în folosul lor și al echipei, și chiar dacă la început nu par importante, la un moment dat își arată necesitatea. “Cred în special că dorința de a învăța, caracterul, auto-disciplina, responsabilitatea, simțul “urgenței” și abilitatea de a lucre în echipă sunt cele mai importante. Restul, sisteme, documente, proceduri, se învață, cu condiția să existe caracterul potrivit și dorința de a reuși.”

În prezent, echipa de supply chain din Europa a UPL are în componență 15 membri și se dezvoltă, fiind implementate trainiguri specifice pe calitate și punându-se accentual pe crearea conexiunilor între diferite țări. “În compania în care activez în prezent, Europa cuprinde și Ucraina și Rusia, deci programele de dezvoltare trebuie adaptate condițiilor specifice țărilor și legislațiilor în vigoare.”

Echipa s-a confruntat pe perioada pandemiei cu o serie de situații neprevăzute, care au pus la încercare abilitățile de comunicare și rezolvare a problemelor. “Provocarea din punct de vedere logistic a fost organizarea, împreună cu colegii din câteva țări, a transportului unei cantități importante de semințe din America de Sud către Ucraina, unde era nevoie de ele pentru sezonul de primăvară. A fost un efort din partea tuturor, am trecut cel puțin de trei ori printr-un eșec, amânarea transportului, realizarea cu greu a conexiunilor, suspendarea zborurilor liniilor aeriene sau amânarea acestora, lipsa camioanelor, multe momente dificile, cu un rezultat final pe măsura eforturilor: marfa a ajuns la timp.”