Home Logistics Depozitare Rata de neocupare a spațiilor logistice se apropie de zero

Rata de neocupare a spațiilor logistice se apropie de zero

Rata de neocupare a spațiilor logistice se apropie de zero

Piața de logistică din România continuă să se dezvolte, cererea accentuată de spații logistice și industriale din primul trimestru al acestui an reducând rata de neocupare aproape de zero.

Potrivit datelor centralizate de către compania de consultanță imobiliară JLL Romania, în primul trimestru au fost livrați 27.000 de metri pătrați de spații industriale, în timp ce cererea netă a fost de aproximativ 180.000 mp, de șapte ori mai mare. Stocul de spații moderne logistice și industriale s-a menținut la circa 2,5 milioane metri pătrați, densitatea de 128 metri pătrați la mia de locuitori fiind totuși sub nivelul celorlalte țări din Europa Centrală și de Est.

Costin Banica JLL Romania

”Rata de neocupare la finalul lui 2016 era estimată la sub 5% în București și la mai puțin de 10% în restul țării. Dar având in vedere că cererea a fost de șapte ori mai mare decât volumul proiectelor livrate, rata de neocupare se apropie de zero. Este foarte dificil ca în proiectele existente să mai găsești spații pentru o cerere nouă. De aceea, vedem o creștere a volumului de spații pe care dezvoltatorii încep să le construiască speculativ, fără un contract de închiriere securizat. Aceste spații sunt însă contractate de chiriași imediat ce sunt puse pe piață”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency JLL România.

Din punct de vedere al cererii, față de primul trimestru al anului trecut vedem un avans de aproape 40%, toată suprafața fiind cerere netă, respectiv reprezentată de contracte noi și de contracte built to suit. Structura cererii arată că 70.000 metri pătrați, adică 40% din total, reprezintă spații închiriate de companii de logistică, în timp ce retailerii au semnat tranzacții pentru 53.000 metri pătrați, adică 30% din total.

Mai mult două treimi din cererea din primul trimestru a vizat capitala – peste 97.000 metri pătrați. Timișoara, Ploiești, Cluj și Roman sunt alte orașe care au atras investiții în construcția de noi spații logistice și industriale. Pentru sfârșitul anului, dezvoltatorii au anunțat un nivel record de 400.000 metri pătrați de proiecte noi, gradul redus de neocupare și cererea record încurajându-i să își extindă parcurile existente sau să înceapă construcția altora noi. Dacă vor fi finalizate toate proiectele anunțate, în acest an va fi depășit recordul din 2016, când au fost livrate proiecte de circa 330.000 metri pătrați.

”Evoluția sustenabilă a pieței industriale și de logistică din ultimii ani a dus la revenirea apetitului băncilor pentru finanțarea de astfel de proiecte. Nu se finanțează încă proiecte începute speculativ, însă odată începută construcția cu bani proprii și atragerea primilor chiriași, finanțatorii devin interesați și de astfel de proiecte”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Chiriile cerute de proprietari pentru facilitățile de distribuție, în special cele din București, sunt estimate la 3,5 – 4,1 euro/mp/lună, în timp ce spațiile industriale au chirii de până la 3,3-4,25 euro/ mp/lună.