Home Companii Sisteme de conveioare

Sisteme de conveioare

Pe o piaţă competitivă, într-un mediu economic dificil, producătorii, distribuitorii, companiile furnizoare de servicii logistice apelează la soluţii menite să eficientizeze procesele interne şi să optimizeze costurile.

Disponibile într-o multitudine de variante, de la cele mai simple la cele mai complexe, – cu bandă, cu role, cu lanţ, pentru paleţi, sistemele de conveioare sunt elemente aproape invizibile în cadrul supply chain-urilor, dar care contribuie vizibil la creşterea productivităţii şi eficienţei acestora.

Însă cum ar trebui ales un sistem de conveioare, ce caracteristici ar trebui să aibă, care sunt avantajele acestora, dar şi în ce măsură sunt pregătite companiile din România pentru adoptarea de sisteme complet automatizate?

Sistemul de conveioare „ideal“

Cel mai adesea, în depozite sau unităţile de distribuţie, rolul conveioarelor este acela de a transporta diverse produse în paşi succesivi până la punctul de destinaţie şi de a asigura volume de marfă tampon pentru a echilibra fluxul atunci când este cazul.

Dar tipul de conveior necorespunzător sau chiar tipul corect, însă utilizat greşit poate diminua rapid eficienţa operaţională a unităţii unde este folosit, scade profitabilitatea şi reduce avantajul competitiv al companiei.

„Pentru a crea un sistem “ideal” de transport şi sortare, beneficiarul trebuie să ţină cont de anumite caracteristici tehnico-comerciale, absolut necesare în discuţia cu furnizorul soluţiei, cum ar fi capacitatea nominală şi maximă a soluţiei tehnice alese, flexibilitatea echipamentelor, posibilitatea de upgradare, sistemele de sortare şi divertare incluse, modalitatea de antrenare a conveioarelor“ este de părere Robert Dumitru, responsabil cu vânzarea sistemelor de conveioare în cadrul companiei Mach FTD, partener pe piaţa din România al unor branduri precum Flexlink şi Soco Systems.

Pornind de la un motto-ul „Simplicity is a prerequisite for reliability“ (Simplitatea este premisa fiabilităţii), Ovidiu Hizanu, Project Manager în cadrul Self Trust, cea mai modernă fabrică de conveioare din România, crede că abordarea unor soluţii simple este cheia către eficienţă.

„Având în vedere faptul că fiecare unitate logistică are propria configuraţie în ceea ce priveşte spaţiul şi fluxurile, primordial pentru alegerea furnizorului este flexibilitatea soluţiei adoptate în raport cu restricţiile existente. Flexibilitatea poate însemna, în anumite situaţii, faptul că perioadele în care instalaţia nu funcţionează sunt reduse la minim, în acest caz accentul căzând pe componentele cu o fiabilitate ridicată şi pe implementarea unor soluţii simple şi eficiente. Dacă discutăm punctual despre caracteristicile sistemului, beneficiarul evaluează performanţa produsului oferit performanţă care se măsoară în număr de unităţi (cutii de picking, paleţi, etc) procesate, acesta fiind punctul de început în configurare soluţiei.

Cristian Brîncuş, manager general Fines Util Concret, companie specializată în producţia de sisteme de conveioare subliniază importanţa acestor sisteme în creşterea eficienţei activităţilor în depozite şi unităţile de producţie. „Linia de conveioare se alege în funcţie de obiectul de activitate al fiecărei societăţi şi se adaptează în funcţie de nevoi şi spațiu. Conveioarele sunt create în special pentru a creşte productivitatea, pentru a micşora numărul de manipulanţi care ar trebui să transporte un produs din punctul A în punctul B. În lipsa unui conveior capacitatea de producţie va fi mai mică şi costurile mai ridicate.“

Caracteristici ale sistemelor de conveioare

În alegerea unor sisteme de conveioare, clienţii ar trebui să caute anumite caracteristici, cum ar fi:

Modularitate – indiferent de tipul de conveior, modularitatea constituie o caracteristică esenţială. Sunt de preferat conveioarele cu secţiuni pre-proiectate, module şi componente care pot fi combinate liber, astfel încât proiectul iniţial să poată fi reconfigurat în caz de necesitate.

Flexibilitate – conveioare care se potrivesc pentru dimensiuni diferite ale produselor, în special pentru lăţimi mai mari. De asemenea, sunt de preferat sistemele care pot răspunde cerinţelor actuale, dar se pot adapta unui nivel de producţie mai ridicat.

Siguranţă – anumite tipuri de conveioare include funcţii de siguranţă din construcţie, în timp ce altele pot necesita măsuri suplimentare pentru protecţia angajaţilor care vin în contact direct cu echipamentul.

Ergonomie – un sistem proiectat respectând principiile ergonomiei ajută la crearea unui mediu de lucru mai confortabil, creşte productivitatea şi reduce riscul de accidente.

Fiabilitate – sistemele care au trecut „testul timpului“, cele care beneficiază de tehnologie de vârf asigură operaţiuni fără întreruperi şi performanţe de lucru mai bune.

Întreţinerea – deşi alegerea unui conveior nu ar trebui limitată la nivelul de expertiză în întreţinere cerut de operaţiuni specifice, sunt de preferat conveioarele uşor de întreţinut. Cu cât este mai uşor de întreţinut şi de reparat un sistem, cu atât va fi mai redus impactul pe care îl va avea asupra operaţiunilor în cazul unei defecţiuni.

Eficient din punct de vedere energetic – deşi anumite conveioare consumă mai puţină energie decât altele, principiile eficienţei energetic pot fi aplicate tutror tipurilor de conveioare. Un lucru extrem de simplu, cum ar fi programarea conveioarelor sau a anumitor component ale sistemului să se închidă sau să treacă în modul „stand-by“ în perioadele de inactivitate, pot avea ca efect reducerea semnificativă a costurilor.

Aplicaţii şi beneficii ale sistemelor de conveioare

Însă, în tot acest proces, nu doar sistemul de conveioare în sine trebuie să corespundă unor parametri, ci şi furnizorul sau producătorul sistemului este la fel de important în ecuaţie, întrucât de acesta depind operaţiunile de mentenanţă, reparaţii, piese de schimb.

„Înainte de a lua o hotărâre în ceea ce priveşte decizia achiziţionării unui sistem de conveioare beneficiarul are obligaţia să se asigure că partenerul său are capacitatea de a realiza soluţia propusă“ spune Robert Dumitru, responsabil cu vânzarea sistemelor de conveioare în cadrul companiei Mach FTD. Acesta atrage atenţia asupra capacităţii furnizorului de a oferi mentenanţă prin furnizarea pieselor de schimb, în cel mai scurt timp, pentru a evita eventualele întreruperi de producţie, a capacităţii de a interveni în regim de urgenţă şi a nivelului de resurse umane capabil să realizeze astfel de proiecte, dar şi a existenţei unui departament de proiectare şi dezvoltare a proiectelor special.

„Sistemele oferite de Mach FTD sunt deja implementate în cadrul unor companii de renume care ne-au ales ca parteneri pentru soluţiile complet automatizate de care dispun. EMAG şi Fashion Days au optat pentru soluţiile noastre integrate, iar aceste sisteme au adus beneficii extraordinare, prin realizarea unor creşteri importante ale productivităţii “ adaugă Robert Dumitru.

Dincolo de abordarea şi implementarea unor soluţii simple pentru creşterea eficienţei operaţiunilor clienţilor, Ovidiu Hizanu, Project Manager Self Trust este de părere că furnizorul şi experienţa acestuia sunt extrem de importante. „Self Trust produce conveioare încă din anul 2005 şi începând cu anul 2012, în urma unei investiţii de 1 milion de euro, compania dispune de un centru – CITCO – Cercetare industrială în tehnologia industrială, astfel putem afirma că suntem experţi în domeniul conveioarelor“ declară acesta.

Recent, compania a implementat un sistem de conveioare pentru colectare cutii de picking pe mai multe nivele şi transportul lor către rampe de expediţie aferente zonelor de livrare pentru un client din domeniul distribuţiei de piese auto.

„Pentru acest client s-a implementat o soluţie de conveioare cu bandă, conveioare cu role antrenate şi rampe de expediţie cu role neantrenate, lungime totală aproape 100 metri. Impactul imediat a fost resimţit prin creşterea eficienţei colectării comenzilor şi pregătirii grupajelor pe zone de livrare ceea ce înseamnă un timp mai mic pentru livrarea produselor către client“ explică Project Manager-ul Self Trust. „Beneficiile pe care produsele noastre le aduc clienţilor sunt multiple: proiectare ingenioasă şi automatizare la un cost redus“ afirmă Cristian Brîncuş, manager general Fines Util Concret. Exemplul pe care ni-l oferă vine să-i susţină afirmaţia. „Unul din proiectele cu foarte mare succes a fost implementarea unui separator magnetic pe linia de transport deşeuri mase plastic. Acest sistem eficientizat activitatea de producţie a clientului şi a dus la amortizarea investiţiei în şase luni prin reducerea costurilor cu forţa de muncă şi consumabilele. Uzura cuţitelor din moara de măcinat, care practic înainte trebuiau schimbate (ascuţite) la 50 de ore de funcţionare, se face acum la 400 de ore, iar dacă înainte de implementare în tot precesul de producţie activau 10 manipulanţi, după implementare numărul acestora a scăzut la 3.“