Home Companii CEVA Logistics – vizibilitatea și flexibilitatea, imperative pentru industria automotive

CEVA Logistics – vizibilitatea și flexibilitatea, imperative pentru industria automotive

CEVA Logistics – vizibilitatea și flexibilitatea, imperative pentru industria automotive

Nevoie de eficientizare a operaţiunilor și de reducere a costurilor este mai acută ca niciodată, iar jucătorii din industrie au fost obligaţi să renunţe la practicile învechite și să abordeze problema dintr-o altă perspectivă, pentru a rămâne profitabili într-unul dintre cele mai exigente și provocatoare medii logistice.

„Industria automotive este una din principalele industrii expuse direct la comportamentul clientului final. În același timp, chiar dacă în ultimi 100 de ani conceptul primar nu s-a schimbat foarte mult, inovaţia tehnologică și cea în tehnicile de management au făcut ca industria automotive să se adapteze la aceste tendinţe.

Astfel, în ultimii ani, concept de managment ca LEAN și JIT au fost implementate și aplicate de toţi fabricanţii de automobile și automat de către furnizorii acestora. Nevoia de produse/componente pe liniile de asamblare în cantitatea și la calitatea dorită au devenit principala provocare din partea participanţilor în supply chain în industria automotive, cu atât mai mult cu cât stocurile de produse finite și component în depozitele producătorilor au fost reduse la minim, asigurând doar producţia pe maxim 2-3 zile. De asemenea, timpul de tranzit între furnizori și clienţii lor a scăzut semnificativ, astfel încât acum se discută și se confirmă timpul de tranzit, în ore”, prezintă pe scurt, Cristian Ofiţeru, Country Manager CEVA Logistics, specificul industriei automotive din punctul de vedere al unui furnizor de servicii logistice integrate.

CEVA Logistics a devenit un specialist a ceea ce înseamnă soluţii logistice complexe pentru industria automotive, compania dezvoltând, la nivel mondial, parteneriate cu 19 dintre cei mai importanţi 20 furnizori pe componente și cu 14 dintre primii 15 producători de automobile.

Reproiectarea supply chain-ului în industria automotive

Utilizând experienţa dobândită pe plan internaţional, CEVA Logistics a implementat acest know how și pe piaţa din România, unde a câștigat contracte cu companii inportante din domeniul automotive. Unul dintre acestea, parteneriatul cu producătorul de anvelope Pirelli, fiind de altfel premiat în 2013 în cadrul premiilor ARILOG la categoria Win-Win Collaboration.

Proiectul a constat în dezvoltarea unei soluţii IT care a integrat sistemul informatics de management SAP al Pirelli, de la depozitul central de anvelope din Slatina și sistemul PSI, al operatorului logistic, permiţând astfel transferul corect și complet de informaţie la nivel de produs, pe baza numărului unic de identificare. „Această soluţie ne-a permis să eficientizăm operaţiunile de recepţie, să creștem acurateţea stocului, gradul de disponibilitate la livrare a produselor și calitate livrărilor”, argumentează Country Manager-ul CEVA Logistics.

Ca urmare a procesului de eficientizare a costurilor, companiile din industria automotive se concentrează din ce în ce mai mult pe ariile în care se desfășoară obiectul lor de activitate, iar operaţiunile logistice sunt externalizate către operatorii logistici, care au cunoștinţele și experienţa necesară pentru a corespunde exigenţelor impuse de sector.

„A trebuit să ne adaptăm cultura operaţională la una bazată pe conceptul LEAN, astfel încât noi ca operatori logistici să putem alinia procesele logistice la ritmul și calitatea cerută, eliminând pierderile din procesele și sistemele noastre de lucru. Acest model de lucu ne permite atât nouă, cât și clienţilor, un control mai bun al costurilor și o creștere a flexibilităţii operaţionale“.