Home Logistics Curierat și e-commerce Eobuwie și Fedex, noii chiriași ai WDP în România

Eobuwie și Fedex, noii chiriași ai WDP în România

Eobuwie și Fedex, noii chiriași ai WDP în România

Dezvoltatorul belgian de proprietăți industriale, WDP a făcut publice rezultatele pentru anul 2020, proiectele aflate în pipeline pentru 2021 și creșterea ambițiilor de investiții, ca parte a planului de dezvoltare 2019-2023.

Pentru 2021, WDP are planificate proiecte ce totalizează 805.000 mp și investiții proiectate de 541 milioane euro. Compania se așteaptă să genereze un randament inițial de aproximativ 6,5%, 6% pentru Europa de Vest și 8,5% pentru România. Proiectele din pipeline sunt pre-închiriate în proporție de 96%, iar termenul mediu de închiriere este de 11,9 ani.  În 2021, 10% dintre contractele WDP urmează să expire, iar dintre acestea, 5,7% urmează să fie reînnoite. Pe baza informațiilor existente la ora actuală și situația curentă a închirerilor, WDP proiectează o rată de ocupare medie de 97% în 2021.

Investiții WDP în România: dezvoltatorul imobiliar urmează să extindă parcul logistic WDP din Ștefăneștii de Jos pentru a include un centru de distribuție pentru retailerul online polonez de articole de încălțăminte Eobuwie. Eobuwie va centraliza distribuția pentru piața din România din această locație, centrul de distribuție planificat să fie livrat în Q3 din 2021 având o suprafață de 15.600 mp. Retailerul online polonez a semnat un contract de închiriere pentru 5 ani, investiția estimată de WDP fiind de aproximativ 8 milioane euro. De asemenea, la Cluj WDP construiește un nou proiect de 2.200 mp pentru compania de curierat Fedex, care își face oficial intrarea pe piața locală. Investiția este estimată la 2 milioane euro, iar Fedex va închiria locația pentru o perioadă de 10 ani. Și pentru acest proiect predarea este planificată pentru Q3 din 2021.

În total, investițiile WDP în România în următorii doi ani (Q2 2022) sunt estimate la 116 milioane euro. Dezvoltatorul imobiliar urmează să construiască 187.838 mp spații logistice în Ștefăneștii de Jos, Cluj, Craiova, Păulești, Roman sau Timișoara pentru companii precum Profi, LPP, Decathlon sau Rosti România.

Ambiții crescute pentru următorii ani

Ca parte a planului curent de dezvoltare 2019-2023, la finalul anului 2020, WDP a identificat un pachet de investiții de 1 miliard euro, reprezentând două treimi din volumul planificat de 1,5 miliarde euro. Având în vedere poziționarea puternică pe piața spațiilor logistice și industriale, susținută de fundația solidă, contextul structural pozitiv, dar și noilor oportunități ivite ca urmare a crizei Covid-19, ca de exemplu accelerarea comerțului online și investiții suplimentare în omni-channel și reziliența lanțurilor de aprovizionare, WDP își trasează următorii pași în dezvoltare. Volumul de investiții planificat pentru perioada 2019-2023 va crește cu 500 milioane euro până la suma totală de 2 miliarde euro.

Oportunități de creștere pe piața de logistică

O serie de schimbări fundamentale și trenduri au accelerat importanța sectorului de logistic în ultimii ani. Creșterea comerțului online, cererea generată în sectoarele farmaceutic și alimentar, progresul tehnologic sau sustenabilitatea sunt doar câteva dintre ele. Rețelele de distribuție au fost adaptate, iar cererea pentru infrastructură logistică modern a crescut.

În plus, pandemia și impactul său subit au accelerat factorii catalizatori în sectorul logistic și au accentuat rolul critic al acestui sector. WDP consideră că, prin intermediul platformelor comerciale și poziționarea ca dezvoltator și investitor final, poate continua să beneficieze de pe urma acestei creșteri a cererii, ceea ce îi va permite să se dezvolte mai departe și să ofere serviciile sale clienților. De asemenea, dezvoltatorul accentuează rolul echipelor profesionale locale și expertizei in-house în creșterea sustenabilă a constantă a companiei. Cota de piață pe care WDP o ocupă pe piețele unde activează este relativ redusă – 9% în Benelux, limitată în Franța și în jur de 21% în România. Investițiile în domeniul spațiilor industriale și logistice au dus la crearea unei piețe mature în ultimii ani. Acest lucru se poate remarca din presiunea tot mai scăzută pe randamentele inițiale. În plus, un alt trend evidențiat este cel al cererii puternice și a lipsei de trenuri. Cea mai mare provocare în ceea ce privește dezvoltarea este securizarea de rezerve de terenuri, dar și menținerea profitabilitățoo proiectelor, având în vedere mediul estrem de competitiv.

WDP definește câteva tendințe pe piața spațiilor logistice și industriale:

  • Disponibilitatea limitată a terenurilor implică îndreptarea atenției către locațiile browfield
  • Costurile în creștere pentru terenuri, forțează jucătorii de pe piața imobiliară să creeze soluții eficiente pentru a reduce amprenta clădirilor, de exemplu dezvoltarea stratificată

2020 în cifre

Pentru anul 2020, WDP a anunțat câștiguri EPRA (profit după taxare) de 174,5 milioane euro, o creștere de 15% comparativ cu 2019. La nivel de acțiune profitul a fost de 1 euro, o creștere de 8% comparativ cu 2019 și în linie cu prognoza inițială pentru 2020.

Așa cum a fost anunțat anterior, WDP a livrat proiecte pre-închiriate cu o suprafață totală de 534.000 mp. Randamentul inițial al proiectelor a fost de 7,1% – 6,1% pentru Europa de Vest și 8,1% pentru România, reprezentând investiții în valoare de 359 milioane euro. Termenul mediu de închirere este de 9,6 ani.

În România, compania a finallizat anul trecut investiții ce însumează 134 de milioane de euro. WDP a costruit în total 223.600 mp la Ștefăneștii de Jos, Slatina, Buzău, Deva, Sibiu, pentru clienți precum Pirelli, Alcar, Lecom, Ursus Breweries, Auchan, Carrefour, Aggreko sau Aeronamic Eastern Europe.