Home Logistics Comerț international Fabricile din Europa suspendă producția de oțel și aluminiu

Fabricile din Europa suspendă producția de oțel și aluminiu

Fabricile din Europa suspendă producția de oțel și aluminiu

15 fabrici de oțel din Europa au anunțat că au suspendat sau inteționează să suspende producția pe fondul creșterii costurilor energiei.

Potrivit statisticilor asociației World Steel Association, producția de oțel brut la nivel global a fost de 149,3 milioane toane în iulie 2022, pentru cele 64 de țări membre ale asociației. Aceasta reprezintă o scădere de 6,5% față de iulie 2021. La nivelul UE, în luna iulie producția de oțel a scăzut cu 6,7% față de iulie 2021, până la 11,7 milioane de tone de oțel brut. În perioada ianuarie-iulie 2022, în UE s-au produs 86 milioane tone oțel brut, cu 5,6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2021.

Fabricile de oțel sunt afectate de cererea slabă și de creșterea costurilor cu energia electrică, precum și de importurile din alte zone, care sunt produse cu costuri ebergetice mai mici. În acest context, tot mai mulți producători au suspendat sau intenționează să suspende producția de oțel în Europa. Potrivit datelor GMK Center, la finalul lunii iulie, 9 unități de producție din Europa anunțaseră oprirea totală sau parțială a producției. Începând cu 6 septembrie 2022, 15 fabrici din Uniunea Europeană se aflau în această situație.

ArcelorMittal, al doilea cel mai mare producător de oțel din lume, are cele mai multe fabrici cu activitate oprită parțial sau total. Potrivit estimărilor pieței, compania a suspendat producția a 7 milioane de tone de oțel brut.  La fabrica din Bremen, de exemplu, compania va închide unul dintre cele două furnale de la finalul lunii septembrie până la o dată nedeterminată “din cauza prețurilor exorbitante la energie”, după cum a arătat compania într-o declarație de presă.

Și în Italia prețul mare al energiei pune în pericol producătorii de oțel. În iulie 2022, prețul energiei se situa în jurul a €400 MWh de la €271 MWh în iunie 2022, raportează GMK Center. În același timp, în iulie 2021, costul energiei electrice era de €103 MWh. În prezent, prețul energiei electrice în italia se ridică la peste €700 MWh.

Și producătorii de aluminiu reduc capacitatea

Nici producătorii de aluminiu nu sunt ocoliți de creșterea prețurilor la energia electrică. Speira, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu la nivel global, a decis să reducă cu 50% producția topitoriei de la fabrica “Rheinwerk” din Neuss pe o perioadă nedeterminată. Astfel, producția va fi resuă cu 70.000 tone de metal pe an, decizia fiind luată ca urmare a creșterii prețurilor energiei electrice în Germania.

Talum, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu și alumină din Slovenia a anunțat că va reduce producția la o cincime din capacitate, iar Alcoa va elimina o linie de producție de la fabrica sa din Lista, Norvegia.

În România, ALRO unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a anunțat în luna iulie că, din cauza costurilor ridicate și a disponibilității limitate a produselor energetice, va închide temporar ALUM Tulcea, singura rafinărie de alumină din România, cu o capacitate de productie de 600.000 tone pe an.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM. „Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a adăugat Gheorghe Dobra.

Prețul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T4 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T4 2022. În prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și de gaze naturale pentru consumatori. Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

În total, se estimează că Europa a pierdut deja producția a aproape un milion de tone din capacitatea de aluminiu și este foarte probabil ca și alte unități de producție să urmeze trendul reducerii sau închiderii liniilor de producție.