Home Logistics Depozitare Logistica in house, alegerea potrivită pentru PPG Romania

Logistica in house, alegerea potrivită pentru PPG Romania

Logistica in house, alegerea potrivită pentru PPG Romania

PPG Romania AG (Deutek), companie înfiinţată în 1997 sub numele de Dufa Romania, astăzi parte a liderului mondial în producţia și comercializarea de vopsele, PPG industries, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa autohtonă de vopsele din segmentul premium, deţinând în portofoliu binecunoscutele branduri Danke și Oskar.

Compania a trecut de-a lungul timpului printr-o serie de tranformări, de la schimbări de acţionariat, la noi strategii și linii de business, a cunoscut creșteri ale vânzărilor și extinderea activităţii în sectoare adiacente, dar și criza din 2009, care a adus nu doar o scădere a pieţei și implicit a business-ului Deutek, ci din punct de vedere logistic a impulsionat echipa să identifice fiecare oportunitate de optimizare și să o valorifice.

Despre optimizări, operaţiuni logistice, modele de distribuţie și provocările de transport în domeniul vopselurilor am stat de vorbă cu Dana Eșanu, Logistics&Purchasing Manager PPG Romania AG (Deutek), persoana care cunoaște toate particularităţile operaţiunilor Deutek, aniversând recent 19 ani de activitate în cadrul companiei.

“În ziua de astăzi, 19 ani pot părea foarte mulţi, dar dacă ne gândim la tot ceea ce s-a întâmplat în acești ani în evoluţia companiei și toate schimbările care au avut loc, aș putea spune că am lucrat în mai multe companii.”  De departe, una dintre cele mai mari satisfacţii profesionale a fost supervizarea, în calitate de project manager a construcţiei zonei de depozitare alăturate unităţii din producţie. “Jumătate din clădirea care există aici s-a construit în 2006 când am fost promovată pe poziţia de director logistică-aprovizionare și în același timp  m-am ocupat de tot ceea ce a însemnat construcţia depozitului: de la layoutul de pozitului, poziţionarea și montarea rafturilor, amplasarea birourilor, la angajarea și instruirea personalului. Am început construcţia în octombrie și am finalizat-o în martie. A fost de departe cea mai mare satisfacţie” afirmă Dana Eșanu.

Activitatea logistică a PPG România se desfășoară in house, în cele două depozite, unul propriu și unul închiriat situat la aproximativ un kilometru și jumătate de sediul companiei, operat însă tot de către personalul PPG România. “În zona în care ne aflăm noi nu s-au dezvoltat prea multi operatori logistici moderni, majoritatea se află în partea de vest a orașului, de-a lungul autostrăzii București-Pitești. Ca urmare a faptului că nu avem infrastructură, centura nu este finalizată, costurile de transport de la fabrică la depozitul operatorului logistic anulează automat orice reducere de cost rezultată din optimizarea mijloacelor fixe, astfel că până la acest moment, externalizarea serviciilor logistice nu a fost o opţiune viabilă pentru noi.”

Calitatea ambalajului vopselurilor la fel de importantă ca cea a produsului din interior

Ambalajele în care sunt puse vopselurile trebuie să răspundă unor cerinţe de calitate stricte pentru că doar așa pot face faţă transportului de la poarta fabricii până pe rafturile magazinelor și mai apoi către consumatorul final. “Este foarte important ca găleţile pe care le folosim pentru ambalarea vopselurilor să fie sigure, stivuibile, etanșe, pentru a păstra pe o perioadă îndelungată calitatea vopselei ambalate și pentru a putea reduce la minimum produsele deteriorate în timpul trans portului” spune Dana Eșanu. Natura sensibilă a produselor și ambalajelor aduce cu sine o serie de provocări în ceea ce privește transportul, astfel că se acordă o maximă atenţie modului de ambalare și încărcare în camioane. “Pentru orice produs nou lansat pe piaţă, după ce designul ambalajului este validat de către departamentul de marketing, ambalajul este dus la linia de producţie și supus unor teste. După ce ne asigurăm că totul funcţionează pe linia de producţie, se testează modul de ambalare și punerea pe palet, pentru că trebuie găsit raportul optim – calitate, cost și siguranţă. Desigur că ne-am dori să putem transporta cât mai mult într-un camion și să avem paleţi cât mai înalţi, însă trebuie să ne gândim și la siguranţa produselor. Înălţimea paletului, în cazul nostru, diferă de la 2 la 5 rânduri, în funcţie de volumul găleţii. În același timp, trebuie să avem grijă ca totul să se încadreze perfect pe suprafaţa paletului, să nu depășească cu nici un milimetru aria acestuia. Colegii din producţie se ocupă de găsirea modului ideal de construcţie a unui palet întreg pentru fiecare produs în parte.

Apoi paleţii sunt fotografiaţi, sunt făcute schiţe, care sunt apoi amplasate la capătul fiecărei linii de ambalare pentru instruirea angajaţilor.” În fabrică, cat timp procesele de ambalare nu sunt automatizate 100% necesitatea de instruire a angajaţilor este foarte crescută, mai ales în condiţiile unei fluctuaţii semnificative a forţei de muncă, în special în zona de producţie. “Fluctuaţia forţei de muncă este destul de mare, așa cum se întâmplă în mai toate domeniile, de altfel. Vara, atunci când pentru noi este vârful de sezon, concurăm cu agricultura și construcţiile. Complexitatea businessului este tot mai crescută, de aceea in fiecare an compania are proiecte de investitii in tehnologie si in implementarea unor programe cat mai performante care sa ne ajute in eficientizarea activitatii logistice. O altă provocare este alinierea indicatorilor de performanţă din logistica noastră cu cei ai companiei mamă. „Nu este la fel de ușor să aliniezi timpii de transport din România (având în vedere calitatea infrastructurii de la noi) cu cei din celelalte ţări europene și totuși, suntem ambiţiosi și reușim. Avem grija să evaluăm și gradul de satisfacţie al clienţilor noștri și ne propunem tot timpul să fim mai buni și să ne ridicăm chiar peste nivelul lor de așteptare.”

Sezonalitate accentuată, parte din business-ul Deutek

Sezonalitatea accentuată a industriei și a businessului PPG Romania, atât de-a lungul anului, cât și în cadrul unei luni de vânzări, aduce alte provocări, în ceea ce privește transportul, mai exact disponibilitatea camioanelor pregătite pentru transportul mărfurilor ADR de care vara este nevoie în număr foarte mare. În acest context, PPG România (Deutek) a dezvoltat în ani parteneriate cu case de expediţii și companii de transport pentru a răspunde exigenţelor în materie de pregă tire a șoferilor și camioa nelor pentru trans porturi ADR

Model de distribuţie

Distribuţia produselor Deutek către reţelele marilor retaileri de bricolaj și către magazinele de materiale de construcţii din ţară se realizează pe trei căi diferite: distribuţie directă către reţelele de bricolaj; prin distribuitori specializaţi către magazinele de materiale de construcţii și către firme specializate de logistică.

Continutul acestui articol este restrictionat. In cazul in care sunteti abonat al Intermodal&Logistic va rugam introduceti numele de abonat si parola in zonele de mai jos. In cazul in care doriti sa va abonati va rugam sa completati cererea din pagina CUM MA ABONEZ

Existing Users Log In