Home Logistics Curierat și e-commerce MAN eTGE – emisii zero pentru livrările urbane

MAN eTGE – emisii zero pentru livrările urbane

MAN eTGE – emisii zero pentru livrările urbane

Nevoia de reducere a costurilor de operare și mentenanţă a făcut ca toţi marii producători de vehicule comerciale să își concentreze atenţia și bugetele de R&D dezvoltării de noi concepte de vehicule electrice.

MAN a lansat recent modelul MAN eTGE, primul van 100% electric din gama producătorului ce reprezintă un pas important către eliminarea emisiilor în zonele metropolitane. Producătorul german promite o autonomie de până la 160 de km pentru MAN eTGE și posibilitatea de a transporta între 950 și 1.700 de kg de marfă. Masa totală a vehiculului, în funcţie de opţiunile de transport, poate să fie de 3,5 sau 4,25 tone. Noua utilitară electrică are la bază modelul Volkswagen e-Crafter.

Soluţie pentru poluarea din marile orașe

Una dintre problemele marilor orașe ale lumii se rezumă la poluarea aerului, din cauza numărului mare de vehicule care folosesc combustibilii fosili. În ultimii ani, companiile din lumea întreagă au început să dezvolte tehnologii ecologice pentru transport hibrid sau 100% electric. Aceste tehno logii capătă teren, pe măsură ce costurile de producţie și preţurile de vânzare scad. MAN lucrează de peste 10 ani la concepte inovatoare pentru un transport eficient în zonele urbane.

e-mobilitatea, un concept tot mai popular

Pe plan internaţional, mașinile electrice încep să câștige teren, încet și sigur, în faţa „adversarilor” din lumea transportului clasic, adică cel pe bază de benzină sau motorină. Vânzările până la finalul anului 2018 sunt estimate la 1,6 milioane de unităţi (în creștere faţă de cele 1,2 milioane din 2017), iar în 2019 numărul acestora va depăși 2 milioane.

Încă sunt probleme, apreciază experţii, referitoare la cât de multă energie se poate scoate dintr-un modul cu baterii, dar și legate de răspândirea și de eficienţa staţiilor de încărcare. Momentan însă, date le disponibile arată că aproxi ma tiv 70% din vehiculele comerciale ușoare care se află în orașe călătoresc mai puţin de 100 km pe zi. În acest sens, autonomia promisă de repre zen tanţii MAN pentru eTGE este sufi ci entă pentru majoritatea nevoi lor de transport. Folosind o staţie de încărcare de 40 kw, o furgonetă MAN electrică poate fi încărcată 80% în aproximativ 45 de minute. Totodată, un dispozitiv special de curent alternativ oferă încărcare completă în 5 ore și 30 de minute, iar o priză de 220 V prelungește timpul la aproximativ 9 ore.

Timpii de încărcare variază în funcţie de mai mulţi factori, dar nivelul de uzură nu ar trebui să influenţeze prea mult acest aspect. Motivul este că bateria de 36 kWh nu ar trebui să piardă mai mult de 15% din capacitate după aproximativ 2.000 de cicluri de încărcare sau 10 ani.

Consum optimizat de energie electrică

Ţinând cont de consumul de electricitate al tuturor funcţiilor, sistemele de siguranţă ale MAN eTGE rămân neafectate. Mașina folosește un sistem de navigaţie, parbriz încălzit și asistenţă la frânarea de urgenţă (EBA), toate optimizate pentru a consuma cât mai puţină electricitate din baterii. Motorul electric produce 100 kW și 290 de Nm de cuplu, ceea ce duce la o viteză maximă de 90 km/h și un consum optim de 20 kWh pentru fiecare 100 km. Preţul de vânzare al acestei furgonete electrice a fost stabilit la 69.500 Euro, iar vehiculul va fi disponibil iniţial în zonele metropolitane din Germania, Austria, Belgia, Franţa, Norvegia și Olanda. Noua utilitară va fi produsă în serie începând cu luna iulie 2018