Home Intermodal Portul Rotterdam a pierdut 527.000 TEU în prima jumătate a anului 2020

Portul Rotterdam a pierdut 527.000 TEU în prima jumătate a anului 2020

Portul Rotterdam a pierdut 527.000 TEU în prima jumătate a anului 2020

În primele 6 luni din 2020, portul Rotterdam a manipulat 218,9 milioane tone mărfuri, respectiv cu 9,1% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Consecințele economice ale crizei COVID-19 reprezintă principalul motiv pentru această scădere.

Allard Castelein, Managing Director al Autorității Portuare a Portului Rotterdam a declarat: “Economia olandeză și portul Rotterdam sunt dependente de dezvoltarea comerțului global. Impactul economic negativ al pandemiei COVID-19 a fost simțit la nivel global. Astfel, nu ar trebui să fie o surpriză că volumele din ultimele 6 luni sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut.”

Volumele de marfă containerizată au scăzut cu 7%, ceea ce reprezintă cu 527.000 TEU mai puțin față de cele 7 milioane TEU manipulate în primele șase luni din 2019.

Numărul de containere goale a fost semnificativ mai mic în 2020 ca urmare a scăderii importurilor din Asia și a creșterii exporturilor. Pe segmentul breakbulk scăderea înregistrată a fost de 11%, până la 13,68 milioane tone. Volumele RoRo au scăzut cu 12,3% până la 10,8 milioane tone. Cel mai mare declin s-a produs la începutul celui de-al doilea trimestru, când s-au făcut simțite efectele stării de urgență în țările din Europa de Vest. Volumele și-au reluat creșterea la finalul celui de-al doilea trimestru.

Reprezentanții portului Rotterdam se declară nesiguri privind durata recesiunii și când va începe recuperarea. Pentru comunitatea portuară mai există și întrebarea dacă UE și Marea Britanie vor putea ajunge la un acord comercial. Cu toate acestea, o ușoară revenire economică este așteptată pentru acest an, dar o recuperare a volumelor este foarte puțin probabilă.