Home Logistics Producătorul de mase plastice Sterk Plast extinde fabrica din Medgidia. Investiția se ridică la 5 milioane euro.

Producătorul de mase plastice Sterk Plast extinde fabrica din Medgidia. Investiția se ridică la 5 milioane euro.

Producătorul de mase plastice Sterk Plast extinde fabrica din Medgidia. Investiția se ridică la 5 milioane euro.

Sterk Plast, unul dintre cei mai importanți producători de mase plastice din România a demarat un amplu proiect de investiții de 5 milioane euro pentru extinderea capacității fabricii din Medgidia.

Compania a obținut un ajutor de stat în valoare de 2,5 milioane euro prin intermediul REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe piața din România, care a intermediat cu succes operațiunea.

Proiectul vizează extinderea capacității de producție a fabricii Sterk Plast din Medgidia, cu o valoare totală de 5 milioane euro, în timp ce ajutorul de stat, obținut prin Schema de Ajutor de Stat reglementată de HG 807/2014, va oferi un sprijin nerambursabil de 50% din proiectul de investiții.

Am căutat să identificăm cea mai potrivită soluție pentru finanțarea proiectului nostru de investiții în creșterea capacității de producție a fabricii Sterk Plast, respectiv în achiziționarea de noi echipamente ce vor spori atât portofoliul actual, cât și posibilitatea de a lansa noi game de produse pe piața locală. Mai mult, extinderea capacității de producție ne va ajuta să ne intensificăm prezența la export, pentru următorii ani vizând 40% din vânzările noastre să se regăsească pe piețele din Bulgaria, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Ucraina sau Rusia. Investițiile totale din România ale Sterkplast se ridică până în prezent la peste 20 milioane euro și vor continua și în anii următori”, a precizat Suleyman Islambay, administrator Sterk Plast.

Sterk Plast, companie specializată în producția de mase plastice, a demarat în anul 2015 un amplu proiect investițional într-o nouă fabrică situată în Medgidia, județul Constanța, cu o suprafață de peste 42.000 mp. În anul 2018, aceasta a devenit funcțională. Compania are peste 450 de angajați și un rulaj de circa 27 milioane euro în 2020.

Suntem bucuroși că am reușit să întrunim toate condițiile necesare pentru obținerea Acordului de Finanțare cu proiectul Sterkplast într-un timp foarte scurt, de circa trei luni, ce vizează extinderea capacității de producție a fabricii din Medgidia. Tot mai multe companii au demarat în ultimul an investiții în dezvoltare, apelând la o soluție finanțare de până la 50% prin intermediul Schemei de Ajutor de stat reglementată de HG 807/2014, pentru proiecte a căror valoare minimă de investiții se ridică la 1 milion de euro. Sunt ultimele luni în care companiile mai pot aplica prin intermediul acestei Scheme, iar interesul este foarte ridicat, în primul rând datorită condițiilor mult relaxate, a obținerii Acordului într-un timp scurt, cât și a posibilității de implementare pe un orizont mai mare de timp, respectiv până în 2028”, a declarat Dan Bold, Business Development Manager în cadrul REI Finance Advisors.

Schema reglementată de HG 807/2014 este singura sursă de finanțare cu componentă nerambursabilă pentru investiții disponibilă în acest moment, pe care există sesiune deschisă și se pot depune proiecte în mod continuu până la 31.12.2023 și care se pot implementa gradual, până la 31.12.2028. Achizițiile pot fi demarate și imediat după ce s-a depus planul de afaceri la Minister și s-a derulat procedura de achiziție. Nu este nevoie să se aștepte emiterea Acordului încă 3-4 luni, decât dacă beneficiarul dorește acest lucru.

Schema acordă 10% finanțare nerambursabilă pentru proiectele implementate în București, 35% – Ilfov și Vestul țării (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) și 50% finanțare nerambursabilă în restul județelor țării.

Eligibile pentru finanțare sunt atât start-up-uri, deținute de acționari care nu mai sunt implicați în alte companii ce activează în același domeniu, IMM sau companii mari, cu mii de angajați. Condiție ar fi ca aplicanții să fi înregistrat profit în cel puțin unul din ultimii 3 ani de activitate.

REI Finance Advisors este singura companie de consultanță din România specializată în atragerea de finanțări nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat, cu 8 birouri regionale. REI scrie proiectele și le implementează împreună cu beneficiarii până la primirea tranșei finale, iar la solicitarea companiei se poate oferi sprijini inclusiv în perioada de monitorizare a proiectului.

Pentru acest an, echipa REI țintește să obțină finanțare pentru cel puțin 100 de companii, prin Schema de ajutor de stat reglementată de HG 807/2014.