Home FMCG #ProfilDeManager: Andrei Bulgaru, Supply Chain Transformation Manager Unilever

#ProfilDeManager: Andrei Bulgaru, Supply Chain Transformation Manager Unilever

#ProfilDeManager: Andrei Bulgaru, Supply Chain Transformation Manager Unilever

Supply Chain Transformation Manager …. sună complicat, ceea ce și este pentru că presupune, în primul rând, vizibilitate completă de la un capăt la altul al lanțului de aprovizionare. Sau, cum spune Andrei Bulgaru, Supply Chain Transformation Manager Unilever România, fișa postului unui transformation manager înseamnă să știi foarte bine unde se află compania în prezent, unde trebuie să ajungă și care sunt mijloacele și instrumentele prin care ajungi la destinație.

Înainte de a-l invita pe Andrei Bulgaru să realizăm un interviu pentru rubrica #ProfilDeManager, titulatura funcției m-a intrigat și mi-a stârnit curiozitatea de a afla povestea, cum ajunge un tânăr pe o astfel de poziție, într-una din cele mai mari companii globale din industria FMCG, ce face un supply chain transformation manager, ce abilități și competențe sunt necesare, care i-au fost mentorii, ce a învățat, ce sfaturi le dă colegilor nou-sosiți în organizație sau celor care își doresc o carieră în domeniu, unde își caută inspirația, care a fost proiectul cu cele mai mari provocări și cum vede viitorul?

“Ca supply chain transformation manager trebuie să fii capabil să influențezi decizii deoarece schimbarea e dificilă și nu vei reuși (aproape) niciodată să îi mulțumești pe toți. Cred că ai avea nevoie și de un minimum de 3 ani experiență într-o poziție de conducere și un portofoliu extins de proiecte complexe duse la bun sfârșit. Ajută să ai un background tehnic sau financiar și să fii familiar cu sistemele folosite însă, în definitiv, vei avea acces la experți care îți vor oferi suportul necesar.”

Începutul….

Până în momentul în care a aflat de Unilever, Andrei mai avusese câteva experiențe formatoare, precum un internship acordat în urma câștigării unui case study, un program de shadowing și câteva luni de muncă intensă, preponderent fizică, la o firmă de automatizări industriale din orașul natal, însă o carieră în supply chain nu se afla în sfera sa de interes. Ceea ce l-a convins a fost o prezentare susținută de către Unilever la Universitatea Politehnică București, acolo unde studia.

“Am aflat de Unilever într-o săptămână oarecare, când am participat la un eveniment organizat de companie și facilitat de către Iustina Pop, care la momentul respectiv făcea parte dintr-un program de dezvoltare accelerată numit Unilever Future Leaders Program (UFLP).

Practic, ce m-a atras a fost zvonul că la finalul prezentării vom primi mostre gratuite, ceea ce s-a dovedit a fi adevărat. Desi am intrat în sală pentru acel “goodies bag”, am rămas impresionat de prestația Iustinei și m-am decis că Unilever e genul de companie la care mi-aș dori să lucrez.  La momentul respectiv, ei căutau tineri absolvenți, așa că am început să mă interesez de domeniul de activitate, ce înseamnă FMCG și care sunt aptitudinile pe care trebuie să le dobândesc pentru a avea o șansă de a lucra în companie,” spune Andrei Bulgaru.

Mentori și sfaturi

Similar unui părinte, rolul unui mentor este de a te ghida, de a-ți împărtăși din propria experiență și propriile cunoștințe, de a-ți oferi sprijin când ai nevoie și de a te lăsa să faci propriile greșeli, pe care apoi să le recunoști și să înveți din ele. Desigur, nu toți avem abilitatea de a fi mentori, dar dacă ești suficient de norocos, un singur om îți poate schimba viața, dându-ți curajul de a-ți deschide orizontul profesional.

În cadrul Unilever, Andrei a găsit nu unul, ci trei mentori despre care spune că i-au influențat semnificativ parcursul profesional. “Primul mentor a fost Gabriel Oprea (n.red. Supply Chain Development Manager Unilever), primul meu manager în companie, de la care am primit un sfat care s-a dovedit a fi aplicabil pentru tot restul carierei: este extraordinar să legi prietenii la locul de muncă, însă trebuie să fii conștient că vei fi dezamăgit atunci când va trebui să iei o decizie grea, care va impacta modul în care oamenii, subalternii se vor raporta la tine.

A doua persoană în companie de la care am învățat foarte multe este Silviu Damoc (n.red Director Fabrică Unilever România), pe care și astăzi îl consider mentorul meu. El mi-a explicat că au așteptări de la mine și că nu e suficient să mă ascund după un KPI sau fișa postului. Nu devii manager în secunda în care primești promovarea, ci atunci când demonstrezi zi de zi că gândești, comunici și implementezi ca un manager.

Cea de-a treia persoană care mi-a influențat cariera este Alexandru Dincă (n.red. Global Employee Experience – Workplace, Fleet & Travel Sustainability Lead), cel care a crezut că pot mai mult decât să duc la îndeplinire anumite task-uri. A fost cel sub care am crescut cel mai mult deoarece m-a învățat să pun la îndoială totul și mi-a dat autonomia necesară să am propriile proiecte și inițiative, spunându-mi că întotodeauna voi performa mai bine dacă e ceva în care cred.”

Ce sfat le dă Andrei acum, după 8 ani de experiență în cadrul Unilever, dintre care 5 pe poziții globale, celor care se gândesc să înceapă o carieră în supply chain? Ssă devină confortabili cu ideea că nu o să fie nimic confortabil! “De asemenea, le-aș recomanda tuturor să înceapă cu data analytics. Cele mai multe decizii se iau pe bază de date. În plus, trebuie să cunoască instrumente pentru data visualisation, ca de exemplu, Tableau sau Power BI, deși sincer să fiu, cele mai multe decizii pe care le-am luat au fost tot în baza unui Excel.”

În plus, un bun profesionist în supply chain are nevoie atât de competențe tehnice, cât și de comunicare. Însă, cel mai important, crede Andrei, este să găsească motivația din interior și să fie pasionat de ceea ce face.

“Cifrele nu mint niciodată, așa că un bun profesionist trebuie să fie capabil să analizeze și să sintetizeze sutele de rapoarte care îi sunt puse la dispoziție. Totodată, trebuie să fie capabil să uite tot ce știa și să învețe de le zero o aptitudine nouă, de fiecare dată când e cazul. În concluzie, să îmbrațișăm metodologia agile în adevăratul sens al cuvântului.”

Ce face un Supply Chain Transformation Manager?

Poziția de Supply Chain Transformation Manager este similară celei de Project Manager sau Product Owner, cu mențiunea că așteptările sunt mult mai mari și multi-disciplinare. Andrei ocupă această poziție în cadrul Unilever de aproximativ jumătate de an, dar s-a pregătit pentru acest moment de câțiva ani.

“Trebuie să știi întreaga rețea de fabrici, întregul portofoliu și tehnologiile aferente acestuia, toate constrângerile și, în plus, tot ce ține de profitabilitatea fiecărui produs. Doar atunci când ai vizibilitate end-to-end poți lua o decizie în cunoștință de cauză,” spune Andrei.

Iar provocarea unei altfel de poziții ține nu neapărat de alegerea fabricii în care va avea loc producția, ci și de ce se întâmplă mai apoi: ce canal de distribuție va avea produsul, pe ce piețe va fi comercializat.  “În definitiv, să nu uiți că mereu trebuie să ții cont de ce își dorește consumatorul și care sunt așteptările acestuia.”

Proiectele de pe agenda de lucru a lui Andrei Bulgaru sunt, în cea mai mare parte, confidențiale, însă, în general, împreună cu colegii și echipa, se pregătește pentru scenariul post-covid în care nevoile consumatorilor revin la cele de dinainte de pandemie, luând în calcul și posibilitatea unor noi valuri de infectări.

“Din moment ce nu putem prevedea în ce situație ne vom găsi pe parcursul acestui an, datoria noastră este să ne pregătim pentru toate scenariile posibile prin crearea de planuri de rezervă și a unui proces robust. Provocările sunt mari și cred că ne amintim cu toții cât de goale erau rafturile în perioada primului val. O altă inițiativă la care lucrez cu drag este cea legată de reducerea consumului de plastic și asigurarea că toate ambalajele folosite sunt reciclabile. Mă bucur tare mult că sunt implicat în astfel de proiecte deoarece partea legată de sustenabilitate a fost, în primul rând, cea care m-a atras la Unilever.”

Cel mai interesant proiect

“Era începutul pandemiei, iar cererea de materiale dezinfectante a explodat peste noapte. Am fost una din persoanele care a conceput noua strategie de producție pe liniile actuale astfel încât, în cel mai scurt timp, să începem să ambalăm dezinfectant pe linii pe care nu s-a ambalat niciodată un astfel de produs.

A fost un efort din punct de vedere ingineresc deoarece era nevoie de multe modificări ale liniei, însă chiar am simțit că ajutăm. Cea mai importantă lecție învățată a fost că lumea, așa cum o știm, se poate schimba fără avertisment și că este responsabilitatea noastră să ținem pasul cu vremurile.”

Provocarea momentului și provocarea viitorului în supply chain

Astăzi, profesioniștii din lanțurile de aprovizionare se confruntă cu medii de lucru în care agilitatea este cuvântul de ordine, iar blocajele și constrângerile în lanțul de aprovizionare, mai ales în zona materiilor prime și a transportului sunt la ordinea zilei. Transformarea digitală este un trend și un buzzword, un cuvânt folosit de toată lumea, însă neînțeles în totalitate. Înainte de a digitaliza un proces, este de părere Andrei, trebuie să să te asiguri că acesta este robust și că poate fi accelerat.

“Visăm la ideea implementării unei soluții digitale ce ne va furniza răspunsuri la probleme cu care ne confruntăm, dar la momentul actual datele de intrare pe care le furnizăm sunt aceleași pe care le aveam până acum și cu care lucram și în Excel. De prea multe ori, am fost neplăcut surprins să văd că digital roadmap-urile oferite de companiile de profil erau echivalentul unui Power BI dashboard cu datele pe care le aveam deja. Practic, îmi spuneau cât e ora folosind ceasul pe care îl aveam deja la mână, ca să folosesc o metaforă.

Consider că provocarea viitorului e generarea în timp real de date ce vor ajuta la vizibilitatea stadiului actual al procesului și la luarea de decizii,” concluzionează acesta.