Home Industrial #ProfilDeManager: Iulia Boșcu, Logistic and Store Coordinator Alewijnse Marine Galaţi

#ProfilDeManager: Iulia Boșcu, Logistic and Store Coordinator Alewijnse Marine Galaţi

#ProfilDeManager: Iulia Boșcu, Logistic and Store Coordinator Alewijnse Marine Galaţi

Suntem suma tuturor experienţelor, spune autorul BJ Neblett. Și este o sintagmă pe care Iulia Boșcu, Logistic and Store Coordinator Alewijnse Marine Galaţi, o folosește frecvent pentru a-și descrie parcursul profesional in cadrul rubricii #ProfilDeManager

Despre cariera sa în logistică, Iulia spune că a fost o întâmplare, ghidată de experienţele profesionale trecute.

Licenţiată a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași -Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, cu specializarea marketing și deţinătoare a unui masterat în Economie şi Afaceri Internaţionale, Iulia s-a pregătit formal pentru un rol în care să își poată folosi creativitatea și să combine diversele lucruri învăţate, reinterpretându-le. Ulterior, după terminarea facultăţii, ocupând diferite pozitiţii în domenii precum financiar-bancar si automotive, și-a descoperit adevărata pasiune, locul unde își poate folosi abilităţile și competenţele la adevăratul potenţial și a gravitat natural către logistică.

“Experienţele anterioare m-au ajutat să înţeleg ce îmi place să fac și care sunt competenţele mele cheie. Mi-am dat seama că sunt o persoană flexibilă, mă adaptez ușor, învăţ foarte repede și mi-am descoperit pasiunea pentru analiză și Excel. Am realizat, de asemenea, că nu-mi plac rutina și munca repetitivă și că am nevoie de diversitate“,spune Iulia Boșcu.

Primul contact cu logistica a fost în noiembrie 2015 când a început să lucreze în cadrul Alewijnse ca Materials Resource Planner. Ulterior, activităţile și responsabilităţile au progresat până la rolul de astăzi, ca urmare a abilităţilor de analiză, gândire strategică și capacitatea de a lucra cu oamenii. Astăzi conduce 2 echipe care totalizează 14 colegi – 4 în logistică și 10 în depozite pe care îi ajută să își atingă potenţialul și să crească din punct de vedere profesional, așa cum a fost îndrumată la rândul său.

“Am avut ocazia să întâlnesc oameni remarcabili.  Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost să caut sclipirea și talentul oamenilor și să-i ajut să le aplice în activitatea pe care o întreprind. Consider că dacă faci ceea ce-ţi place este mult mai probabil să performezi și să obţii rezultate mai bune. Este o provocare continuă să menţii oamenii motivaţi, dar vine cu multiple satifacţii și pentru mine. Este ceea ce le transmit și colegilor mei – să își dea seama ce le place să facă cu adevărat, ce le aduce bucurie în activitatea profesională.”

“Conversaţiile mă inspiră. În echipa mea, vorbim foarte deschis despre dificultăţile pe care le întâmpinăm și cautăm metode de îmbunătăţire. Cred că este foarte important să știi să asculţi activ și să analizezi informaţiile din mai multe perspective și abia apoi să tragi o concluzie. În calitate de lider de echipă, consider că este o provocare să dau tot ce am mai bun pentru echipa mea, să am o cale clară de urmat, să îi fac pe oameni fericiţi în rolul lor, să își îmbunătăţească cunoștinţele și să înveţe noi abilităţi” – Iulia Boșcu, Logistic and Store Coordinator Alewijnse Marine Galaţi

Ce presupune rolul de Logistic and Store Coordinator?

De mulţi ani, Alewijnse – furnizor internaţional de servicii electrice în domeniul naval -este partener principal și de încredere pentru instalaţii electrice și sisteme de automatizare pentru toate tipurile de nave și medii industriale la nivel global. Tocmai de aceea, în cadrul departamentelor pe care le coordonează, misiunea Iuliei și a colegilor săi, este de a se asigura că transportă echipamentele necesare pentru a fi instalate in diverse șantiere din întreaga lume, în timp util, în cele mai bune condiţii si cu atenţie la costuri.

“Ne lovim zilnic de provocări, care vin în special din zona de service. Toate instalaţiile electrice necesită atât mentenanţă preventivă, cât și mentenanţă corectivă pe tot parcursul ciclului de viaţă, adesea prescrise prin lege. Tehnicienii noștri calificaţi oferă suport clienţilor oriunde s-ar afla în lume. Iar noi, din logistică și depozitare, trebuie sa ne asigurăm că tehnicienii au piesele de schimb în timp util, în locaţii diverse, uneori greu accesibile.”

Bineînţeles, performanţele obţinute nu ar putea fi posibile fără o echipă bine sudată, cu o chimie extraordinară, un mix perfect de hard skills și soft skills, după cum îi caracterizează Iulia pe colegii săi. “Sinergia din echipă mă face foarte mândră să lucrez cu așa profesioniști. Îi apreciez mult pentru felul în care colaborează și își completează cunoștinţele.”

2022- un an despre eficientizare și adaptare

2022 în cadrul echipei de logistică și depozitare a Alewijnse Marine Galaţi este despre eficientizare și adaptare. Ca parte a eforturilor de îmbunătăţire a performanţelor și de a face sarcinile zilnice mai facile, compania intenţionează să implementeze un sistem WMS. Acesta va crește eficienţa pe toate nivelurile operaţionale și calitatea suportului de decizie pentru management, cu scopul de a răspunde rapid cerinţelor specifice pieţei.

“De asemenea, privesc tot lanţul de Supply Chain în ansamblu și, împreună cu colegii din Olanda, căutăm metode de a eficientiza atât activităţile de achiziţii, precum si pe cele de Logistică și Store,” explică Iulia Boșcu.

Logistica, un domeniu ofertant pentru tineri

Ultimii ani au reprezentat o provocare continuă pentru profesioniștii din logistică și transport, iar viitorul va aduce cu certitudine noi puzzle-uri de rezolvat. Tocmai de aceea, spune Logistic și Store Coordinator-ul Alewijnse Marine Galaţi , abilitatea de a te adapta ușor la elementul cheie în situaţia dată, identificarea de soluţii ţinând cont de toate implicaţiile, atenţia la detalii și abilităţile analitice sunt elemente cheie pentru actualii și viitorii logisticieni.

În ceea ce privește atragerea de tinere talente în domeniul logisticii, Iulia consideră că tinerii au nevoie de joburi cu provocări, să le fie înţelese nevoile și să fie susţinuţi în dezvoltarea lor. Iar logistica oferă diversitate, ceea ce este extrem de important la început de carieră. “Dacă văd oportunităţile și, mai ales, dacă înteleg că experienţele la care sunt expuși sunt lecţii importante, pot fi atrași mai ușor către domeniu.”