Home Logistics Green Logistics Un proiect al Wilhelmsen deschide calea către reciclarea plasticului din oceane

Un proiect al Wilhelmsen deschide calea către reciclarea plasticului din oceane

Un proiect al Wilhelmsen deschide calea către reciclarea plasticului din oceane

Un program de vară pentru studenţi, iniţiat de către Wilhelmsen, grup ce operează cea mai mare reţea maritimă din lume, a realizat o hartă ce include sute de porturi din întreaga lume care gestionează și reciclează deșeurile, incluzându-le pe cele din plastic, în cel mai bun și sustenabil mod posibil. Astfel, toate navele vor vor avea curând posibilitatea să aleagă portul în care își pot deversa deșeurile.

Paul Huynh, Vilde Eirin Bruun și Mikkel Asdøl studenţi ai unor universităţi importante din Norvegia și participanţi în programul pentru studenţi al Wilhelmsen au creat un produs care mapează modul în care se gestionează și reciclează deșeurile de la nave în diferite porturi din lume.

În colaborare cu agenţii Wilhelmsen și marinarii de la bordul navelor Wallenius Wilhelmsen, aceștia au proiectat un sistem care colectează informaţii despre modul în care fiecare port abordează problema deșeurilor provenite de la nave și ce fel de reciclare a deșeurilor oferă fiecare ţară. Până în prezent, 162 de porturi au fost incluse în prototip, dar obiectivul este de a mapa 2.000 de porturi la nivel global. Prototipul este prezentat sub forma unui tablou de bord Power BI care poate fi accesat online.

Proiectul va fi dezvoltat mai departe de Divizia Agenţiei de Shipping a Wilhelmsen. Sistemul va fi disponibil online curând cu acces deschis. Cu ajutorul sugestiilor și recomandărilor primite prin intermediul formularului de feedback din aplicaţie, proiectul va fi dezvoltat mai departe.

“Ne-am dorit sa abordam o problemă globală unde industria maritimă să contribuie la identificarea unei soluţii sustenabile. Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost că nimeni nu s-a gândit încă la asta. Este o mare diferenţă între modul în care se întâmplă lucrurile în Peninsula Scandinavă și Asia de Sud, de exemplu. Am primit un feedback pozitiv cu privire la prototipul nostru” explică Vilde Eirin Bruun, unul dintre cei trei studenţi participanţi la proiect.

“Deșeurile din plastic aflate în ocean reprezintă o problemă globală, iar industria maritimă se arată extrem de îngrijorată din această cauză. Industria a lucrat la o serie de iniţiative pentru a reduce cantitatea de deșeuri, a mapa și recicla plasticul din oceane. Acest proiect de pionierat al Wilhelmsen arată că industria maritimă își asumă responsabilitatea și tot mai multe porturi și ţări fac din managementul sustenabil al deșeurilor o prioritate,” declară Harald Solberg, CEO al Asociaţiei Norvegiene a Proprietarilor de Nave.