Home Automotive Coronavirus forțează producătorii auto să își suspende temporar activitatea în România

Coronavirus forțează producătorii auto să își suspende temporar activitatea în România

Coronavirus forțează producătorii auto să își suspende temporar activitatea în România

Trei dintre cei mai importanți producători din industria auto din România, Dacia, Ford și Pirelli au anunțat că își vor suspenda activitatea în următoarele săptămâni ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Automobile Dacia va opri, temporar, începând cu 19 martie, activitatea uzinei de la Mioveni. Suspendarea activității este programată până pe 5 aprilie. Aceasta este o măsură de prevenție, a declarat Ion Iordache, viceliderul sindicatului de la Automobile Dacia. În prezent în cadrul Dacia nu există nici un caz confirmat de infectare cu COVID-19. Conform contractului colectiv de muncă, angajații vor primi 85% din salarii în această perioadă. De asemenea, Ion Iordache a precizat că în cadrul uzinei nu exista probleme cu stocurile și furnizorii.

Tot de joi, 19 martie, Ford suspendă activitatea la principalele fabrici de producție din Europa, inclusiv la unitatea din Craiova. Se așteaptă ca această suspendare temporară a producției să dureze câteva săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei, restricțiile impuse la nivelul fiecărui stat, constrângerile legate de lucrul cu furnizorii, dar și de nevoile de stoc ale dealerilor.

Pe durata opririi temporare, angajații Ford Craiova se vor afla în șomaj tehnic și vor beneficia de o indemnizație de 78% din salariul de bază, precum și de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situații.

“Deși impactul coronavirusului în fabricile noastre a fost, din fericire unul limitat până acum, efectele sale asupra angajaților, dealerilor, furnizorilor și clienților noștri, precum și asupra societății europene în ansamblu, sunt fără precedent” a declarat Stuart Rowley, Președinte Ford Europa.

„Din cauza impactului dramatic pe care îl are această criză il are asupra pieței auto europene și asupra industriei furnizorilor – și ținând cont de de acțiunile recente ale țărilor pentru a restricționa toate călătoriile și contactele personale, în afară de cele esențiale – vom opri temporar producția în principalele noastre fabrici din Europa continentală”.

Și Pirelli Slatina își va suspenda activitatea în fabrică în perioada 23-31 martie 2020. Măsura a fost luată în contextual îngrijorărilor recente legate de răspândirea COVID-19, dar și a scăderii cererii pe piața auto.

În afara măsurilor de prevenție a contaminării cu COVID-19 aplicate deja în interiorul fabricii, Pirelli Slatina a anunțat că reluarea activității de producție se va face cu un număr cât mai redus dde angajați, tocmai pentru a putea garanta standard cât mai ridicate de protecție a propriilor angajați, asigurând în același timp furnizarea produselor solicitate.