Home Logistics Depozitare Cushman & Wakefield Echinox: În ultimii 5 ani, Bucureștiul a fost cea mai dinamică piață logistică din CEE

Cushman & Wakefield Echinox: În ultimii 5 ani, Bucureștiul a fost cea mai dinamică piață logistică din CEE

Cushman & Wakefield Echinox: În ultimii 5 ani, Bucureștiul a fost cea mai dinamică piață logistică din CEE

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, stocul spaţiilor industriale și logistice s-a dublat în București începând cu 2015, capitala României fiind cea mai dinamică piață din Europa Centrală și De Est și un hub logistic regional.

Stocul spaţiilor logistice din preajma Capitalei a depășit pragul de 2 milioane de metri pătrați, apropiindu-se de nivelul stocului de 2,3 milioane metri pătrați deținut de Budapesta, creșterea fiind de aproximativ 23% în ultimii 5 ani. Stocul spațiilor logistice moderne din București este peste cel înregistrat de Bratislava (1,3 milioane de metri pătrați), dar rămâne în continuare sub nivelul celui din Praga (3,2 milioane de metri pătrați) și Varșovia (4,3 milioane de metri pătrați), acestea fiind cele mai dezvoltate piețe logistice din regiune.

Evoluţia stocului de spaţii logistice în capitalele din Europa Centrală şi de Est

În condiţiile în care dezvoltatorii au în construcție peste 150.000 de metri pătrați de spații logistice, piața din București va continua să se dezvolte pe parcursul acestui an, pentru a întâmpina cererea retailerilor FMCG și celor online, mai puțin afectați de restricțiile impuse de autorități pentru a limita răspândirea Covid-19.
Cu toate acestea, se observă atitudine mai prudentă a dezvoltatorilor, care se concentrează aproape exclusiv pe proiecte de tip built-to-suit sau având un grad de pre-închiriere semnificativ, pentru a reduce riscul de neocupare.

„Observăm o continuitate a proiectelor începute în anul 2019, atât din perspectiva dezvoltatorilor, cât și a companiilor care închiriază spații logistice. Cererea vine din sectoare precum cel al mărfurilor generale, industria farmaceutică, respectiv domeniile complementare, firmele de logistică și transport care asigură serviciile pentru aceste companii. Pe lângă cei aproximativ 90.000 metri pătrați închiriați în primul trimestru, estimăm în cursul anului 2020 tranzacții care să depășească suprafața de 350.000 metri pătrați, cu peste 50% dintre ele concentrate în jurul Bucureştiului”, declară Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

La nivel naţional, piața spaţiilor logistice și industriale din România se ridică la peste 4 milioane de metri pătrați, având zone importante de dezvoltare industrială și în orașe precum Timișoara, Cluj sau Ploiești, locații bine poziționate pentru a atrage noi investiții, în contextul tendinței de scurtare a lanțurilor de aprovizionare și încurajare a producției locale pentru anumite categorii de produse considerate esențiale sau strategice.

„Pe segmentul industrial, cererile de spaţii logistice pentru curierat din București și din ţară au evoluat direct proporțional cu volumul crescut al comerțului online din ultima perioadă. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online caută acum spaţii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice. Sectorul industrial rămâne în continuare activ, cu o evoluție sănătoasă în segmente variate de business. Estimăm o creștere a cererilor de spaţii între 3.000 și 5.000 metri pătrați în interiorul orașelor mari, ceea ce face ca segmentul de in-city logistics să devină din ce în ce mai important pentru noul model de business generat de pandemia Covid-19”, explică Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial, Cushman & Wakefield Echinox.