Home Logistics Depozitare Cushman & Wakefield Echinox: Închirierile de spații logistice și industriale în ușoară scădere în primele 9 luni din 2021

Cushman & Wakefield Echinox: Închirierile de spații logistice și industriale în ușoară scădere în primele 9 luni din 2021

Cushman & Wakefield Echinox: Închirierile de spații logistice și industriale în ușoară scădere în primele 9 luni din 2021

Volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului a totalizat 562.000 mp. Aceasta reprezintă o ușoară scădere, de 3%, față de perioada similară a anului trecut, arată datele firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere a fost susținută în mare parte de cererea nouă, care a reprezentat 86% din volumul total tranzacționat.

În trimestrul al treilea, volumul suprafețelor închiriate a rămas solid, cu 202.000 mp tranzactionați, în creștere față de trimestrul anterior. Companiile au contractat spații de 160.000 mp în trimestrul al doilea. De asemenea, nivelul tranzacțiilor a fost comparabil cu cel din primele trei luni ale anului.

Reînnoirile de contracte au cumulat doar 14% din volumul tranzacționat, piața fiind dominată de contracte noi, astfel că rata de neocupare continuă să scadă, ajungând la 5,6% în București și la 4,7% la nivel național.

Bucureștiul se menține destinația preferată a companiilor care închiriază spații de logistică si depozitare, cu 65% din volumul tranzacționat, în timp ce Timișoara, Brașov și Cluj au fost cele mai dinamice piețe regionale.

Printre cele mai importante tranzacții încheiate în trimestrul al treilea, de remarcat sunt  închirierea a 12.000 metri pătrați de către retailerul ceh de produse alimentare Rohlik Group în CTPark Bucharest North, extinderea cu 6.000 metri pătrați a logisticianului KLG în CTPark Bucharest West, preluarea a 6.000 metri pătrați în ELI Park de către compania germană din domeniul automotive Bohnenkamp, precum și contractul dintre VGP Park Timișoara și producătorul de mobilă Rus Savitar pentru 5.600 metri pătrați.

Piața de spații logistice și industriale a avut motoarele turate pe perioada verii

Activitatea de construcție a mers pe perioada verii la turație maximă pe mai multe șantiere, astfel că dezvoltatorii au livrat în trimestrul al treilea proiecte noi care au totalizat peste 130.000 mp. Extinderea cu 22.000 mp a centrului de distribuție al retailerului polonez de fashion LPP în WPD Ștefănești și a doua fază a CTPark Bucharest North, de 20.000 metri pătrați, au fost cele mai notabile livrări din acest trimestru.

În total, în primele nouă luni au fost livrate proiecte de 338.600 mp și mai sunt în derulare clădiri cu suprafețe de peste 260.000 mp care vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze peste 600.000 metri pătrați, aproape de nivelul record consemnat în 2020, creând premisele unui an 2022 bun pe acest segment de piață.

„Încurajați de evoluția pozitivă atât a consumului, cât și a producției industriale, dezvoltatorii sunt determinați să își extindă portofoliile prin noi achiziții de terenuri sau proprietăți. Acest optimism a fost susținut de  dinamica cererii remarcată în ultimele 18 luni, concretizată într-un volum total de peste 1,5 milioane de metri pătrați tranzacții semnate în această perioadă. Piața logistică și industrială are o dezvoltare galopantă, reconfigurându-se harta parcurilor logistice din România prin formarea unor hub-uri de distribuție regionale de dimensiuni considerabile. Avem exemple de top din industrie, Ikea, LPP, epantofi.ro”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.