Home Logistics Green WEEE extinde capacitatea de producție și instalează prima linie de reciclare echipamente cu ecrane LCD, plasma și LED

Green WEEE extinde capacitatea de producție și instalează prima linie de reciclare echipamente cu ecrane LCD, plasma și LED

Green WEEE extinde capacitatea de producție și instalează prima linie de reciclare echipamente cu ecrane LCD, plasma și LED

Compania Green WEEE, lider de piață în tratarea și reciclarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice) continuă strategia de diversificare și extindere a capacității de producție. Compania, parte a Green Group, a pus în funcțiune prima linie de reciclare TV-uri și echipamente ce conțin ecrane plate – LCD, plasmă și LED, din Europa Centrala și de Est.

Investiția, care a depășit valoarea de 500.000 de euro, va permite tratarea a peste 2.500 tone/ an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate.

Se estimează că 50 de milioane de tone de deșeuri electronice vor fi generate la nivel global în 2020, jumătate din acestea fiind dispozitive personale, cum ar fi computere, ecrane, smartphone-uri, tablete și televizoare, restul fiind reprezentat de electrocasnice de mari și mici dimensiuni, echipamente de încălzire și răcire.

Reciclarea este esențială, fiind în primul rând un mijloc de protejare a mediului înconjurător, a sănătății oamenilor, iar resursele provenite din tratare sunt refolosite ca materii prime secundare.

”Noua linie instalată reprezintă o soluție de economie circulară, pentru că materialele rezultate prin reciclare sunt valorificate în alte industrii. Totodată, prin procesul de depoluare și îndepărtare a substanțelor periculoase pe care deșeurile le conțin, reducem impactul negativ asupra mediului. Astăzi, mai mult ca niciodată, singura opțiune de a fi responsabil cu mediul înconjurător și pentru dezvoltarea comunităților într-un mod sănătos este să ne asigurăm că reciclarea continuă și este realizată la cele mai înalte standarde”, a declarat Marius Costache, Director General Green WEEE

Tehnologia, achiziționată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an și respectă B.A.T (Best Available Technologies). Pentru că ecranele plate, și anume LCD-urile, conțin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se concentrează pe extragerea substanțelor și materialelor periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate: metale și plastice sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

Compania asigură o tratare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licență de operare WEEELABEX. Standardul WEEELABEX (www.weeelabex.org) este un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

La fabricile Green WEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilitatii producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.