Home Stiri IATA: În mai transportul aerian de mărfuri a crescut cu 9,4% peste nivelul pre-pandemic

IATA: În mai transportul aerian de mărfuri a crescut cu 9,4% peste nivelul pre-pandemic

IATA: În mai transportul aerian de mărfuri a crescut cu 9,4% peste nivelul pre-pandemic

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a publicat statisticile aferente lunii mai pentru transportul aerian de marfă la nivel global. Datele arată că pe piețele globale, cererea a continuat tendința de creștere accentuate, depășind nivelurile pre-COVID.

Având în vedere că în 2020 s-a resimțit puternic impactul pandemiei și o comparație între 2020 și 2021 ar genera rezultate distorsionate, IATA s-a raportat la 2019 pentru a face o comparație cu rezultatele obținute în acest an.

Astfel, în luna mai 2021, cererea globală pentru transportul aerian de marfă, măsurată în tonă-kilometri de marfă (CTK *), a crescut cu 9,4% comparativ cu mai 2019. Cererea ajustată sezonier arată o creștere de 0,4% de la o lună la alta, mai fiind a 13-a lună consecutivă de îmbunătățire a cererii. Ritmul de creștere a încetinit ușor în luna mai comparativ cu luna aprilie, când cererea a crescut cu 11,3% față de nivelurile pre-COVID-19 (aprilie 2019). Cu toate acestea, transportul aerian de marfă a depășit ritmul de creștere al comerțului global pentru a cincea lună consecutivă.

Transportatorii din America de Nord au contribuit cu 4,6 puncte procentuale la rata de creștere de 9,4% din luna mai. Companiile aeriene din toate celelalte regiuni, cu excepția Americii Latine, au susținut, de asemenea, trendul ascendent.

Capacitatea rămâne limitată, fiind cu 9,7% mai mică față de nivelul din mai 2019, ca urmare a rămânerii la sol a aeronavelor de pasageri. Capacitatea ajustată sezonier a crescut cu 0,8% de la o lună la alta, mai fiind a patra lună consecutivă de îmbunătățire a situației.

Condițiile economice și dinamica favorabilă a lanțului de aprovizionare factori care sprijină evoluția transportului aerian de marfă:

  • Comerțul global a crescut cu 0,5% în aprilie.
  • Indexul Managerilor de Achiziții (PMI) – indicator principal al cererii pentru transportul aerian de marfă – arată că încrederea în afaceri, performanța și producție și noile comenzi de export cresc într-un ritm rapid în majoritatea economiilor.
  • S-a îmbunătățit competitivitatea costului transportului aerian de marfă față de transportul maritim containerizat. Înainte de criză, prețul mediu pentru transportul aerian era de 12 ori mai mare decât transportul maritim. În mai 2021 a fost de șase ori mai scump.

„Accentuată de o creștere economică puternică în comerț și producție, cererea pentru transportul aerian de marfă este cu 9,4% peste nivelurile de dinaintea crizei. Pe măsură ce economiile se deblochează, ne putem aștepta la o schimbare a consumului de la bunuri la servicii. Acest lucru ar putea încetini creșterea transportului aerian de marfă în general, dar competitivitatea îmbunătățită în comparație cu transportul maritim ar trebui să facă din acesta un reper pozitiv pentru companiile aeriene de vreme ce cererea pentru transportul de pasageri se confruntă încă cu închideri ale frontierelor și restricții de călătorie”, a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

În mai 2021, transportatorii europeni au înregistrat o creștere a cererii cu 5,7% comparativ cu aceeași lună din 2019. Aceasta a reprezentat o scădere a performanței față de luna precedentă (11,5%) din cauza unei ușoare încetiniri a creșterii pe rutele comerciale cheie, inclusiv Europa – Asia și pe rutele intra-continentale. Capacitatea internațională a înregistrat o scădere de 17,3% în mai 2021 față de mai 2019, rămânând neschimbată față de luna precedentă.