Home Intermodal Rail Hub Transylvania, un nou terminal intermodal în Arad

Rail Hub Transylvania, un nou terminal intermodal în Arad

Rail Hub Transylvania, un nou terminal intermodal în Arad

De la o afacere de succes de comerţ cu cereale la construcţia și operarea unui terminal intermodal nu este decât un pas, mai ales dacă timp de aproape 10 ani ţi-ai făcut logistica in house și rulezi anual peste 100.000 de tone de cereale și oleaginoase.
Sergiu Gorban, proprietarul Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi din zona de Vest a ţării, mizează pe o nouă afacere și a investit anul acesta într-un terminal intermodal situat în localitatea Vladimirescu, judeţul Arad.
Compania nou înfiinţată, Rail Hub Transylvania, care se poziţionează ca operator de terminal, a achiziţionat în luna martie 2019 un teren în vecinătatea silozurilor Transylvania Invest și a demarat construcţia terminalului intermodal.


“Comerţul cu cereale are o anumită particularitate, volumele sunt foarte mari și marjele foarte mici, iar logistica este un element foarte important pentru marja de profit. Noi ne- am făcut de la început logistica singuri, ne pricepem la acest lucru, mai ales că marfa este preponderent transportată pe tren. De aici și conexiunile noastre apropiate cu operatorii feroviari. Am văzut un potential pe piaţă, cererea pentru transportul intermodal este tot mai mare, iar de la activitatea de comerţ cu cereale și logistică până la a deveni operator de terminal intermodal nu a fost decât un pas”, explică Sergiu Groban, administrator Transylvania Invest și Rail Hub Transylvania decizia de a investi într-o astfel de afacere.

Terminalul Rail Hub Transylvania are acces direct la Coridorul IV paneuropean prin gara Glogovăţ și asigură o bună conexiune cu reţeaua rutieră, fiind poziţionat la o distanţă de 18 km de vama Curtici, 9 km de autostrada A1 și la 3 km distanţă faţă de centura orașului Arad. Terminalul are o suprafaţă totală de 55.000 mp, cu posibilitatea de extindere în viitorul apropiat, o linie de cale ferată cu o lungime de 630 m și o a doua linie în curs de construcţie. Din punct de vedere al dotărilor tehnice, Rail Hub Transylvania dispune de o locomotivă permanentă de manevră, cântar pe cale ferată, un reachstacker de 45 tone, o capacitate de depozitare de 650 TEU/15.000 mp, parcare pentru semiremorci, sistem de supraveghere video.

De aproximativ o lună terminalul este funcţional și au fost deja realizate câteva transporturi de cereale chiar de către Transylvania Invest.“Acum suntem în discuţii cu potenţiali parteneri, operatori feroviari care să deruleze activităţi la noi în terminal și sperăm că începând din toamna acestui an să operăm și containere în terminal.”

Investiţiile în dezvoltarea terminalului continuă, urmând să mai fie construiţi încă 10.000 mp platformă betonată, să fie achiziţionat un al doilea echipament de tip reachstacker, iar pe termen mediu se are în vedere construcţia unui hub de cross-dock pentru a diversifica paleta de servicii.

”Peste un an vom vorbi deja de un terminal cu o capacitate diferită faţă de cea de astăzi și cu o gamă mai variată de servicii.” Sergiu Groban, administrator Transylvania Invest și Rail Hub Transylvania