Home Automotive Stellantis va produce mașini electrice în Serbia

Stellantis va produce mașini electrice în Serbia

Stellantis va produce mașini electrice în Serbia

Stellantis, al șaselea cel mai mare producător de automobile din lume, va fabrica mașini electrice în Serbia începând din 2024.

Carlos Tavares, CEO Stellantis și Aleksandar Vucic, președintele Serbiei au semnat joi, 28 aprilie, un acord pentru investiția a 190 milioane euro în producția de vehicule electrice la fabrica Fiat Chrysler din Kragujevac în apropiere de Belgrad. 48 de milioane de euro din investiția totală vor fi acordate de către guvernul sârb.

Un nou vehicul electric va înlocui modelul Fiat 500 L și va intra în producție în 2024. Un alt model electric ar putea fi adăugat la o dată ulterioară. “Este începutul unei noi ere“ a afirmat președintele Aleksandar Vucic, precizând că strategia statului trebuie să se modifice pentru a construit stații de încărcare pentru mașini electrice și să ia în considerare prețul energiei electrice și sursele de energie regenerabilă. “Ne schimbăm complet modul în care privim economia și ecologia. Trebuie să ne schimbăm și planurile strategice privind energia,” a explicat acesta în cadrul unei conferințe de presă,

Stellantis nu a oferit detalii despre ce model va fi construit la fabrica din Serbia, însă Carlos Tavares a spus că platforma sa se va potrivi perfect cu celelalte vehicule din segmentele minicar, vehicule mici și compacte.  “Această nouă platformă pentru vehicule electrice se va potrivi perfect cu produsele din categorii A, B și C și va îmbunătăți soluțiile de mobilitate urbană eficiente și curate ale mărcilor noastre.”

Carlos Tavares a afirmat că Stellantis pregătește lansarea a cel puțin 75 de noi modele de mașini electrice până în 2030, dintre care 50 în Europa. Fabrica din Kragujevac va trebuit să își adapteze procese de producție până cel târziu șa finalul anului 2023 pentru a putea demara producția noului model electric în 2024.