Home Automotive Costin Bănică, JLL: “Cererea pentru spații noi de producție este în creștere”

Costin Bănică, JLL: “Cererea pentru spații noi de producție este în creștere”

Costin Bănică, JLL: “Cererea pentru spații noi de producție este în creștere”

După o perioadă în care cererile pentru spații de producție noi au fost mai reduse, acestea au revenit pe un trend ascendent, astfel că vom vedea noi investitori pe piața din România a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department al JLL România în cadrul conferinței de presă anuale a companiei ce a avut ca termatică piața imobiliară în 2018.  “Am avut tot mai multe cereri pentru noi spații de producție, nu doar în industria automotive, ci și în high-tech și ceea ce este și mai îmbucurător este că se caută spații pentru activități specializate, cu valoare adăugată și forță de muncă calificată”, a spus acesta.

Potrivit datelor prezentate de JLL România, stocul de spații industriale moderne la finalul anului 2018 va fi de 3,75 milioane metri pătrați, aproape dublu comparativ cu 2015, când stocul era de 2,16 milioane metri pătrați. “Logistica a devenit un produs high-tech, atrăgător pentru investitori” a spus în cadrul aceleiașI conferințe Andrei Văcaru, Head of Capital Markets.
Anul 2018 se va încheia cu peste 550.000 mp spații noi livrate, peste 300.000 metri pătrați fiind în construcție.

“În 2018, piața spațiilor logistice și industriale a fost caracterizată de o efervescență venită mai ales din partea proprietarilor, care au fost deschiși către noi dezvoltări. Au încercat să își consolideze portofoliile, dar nu prin dezvoltări speculative. Astfel de dezvoltări se află în continuare la un nivel destul de scăzut și se realizează în principal pe lângă spații unde există deja contracte de pre-închiriere. Piața se apropie de 4 milioane de metri pătrați, vorbim deja de o piață matură, iar rata de neocupare de 5% este una sănătoasă”

Cererea totală de spații industriale a ajuns în Q3 2018 la aproape 200.000 mp, Bucureștiul reprezentând 58%  din cerere, fiind urmat de Cluj și Timișoara. Pentru 2018, JLL România estimează o cerere totală de peste 400.000 mp. Nivelul chiriei se situează între 3,5 și 4,1 euro pe metru pătrat și în funcție de suprafața închiriată, proprietarii pot oferi pachete de facilități, astfel că nivelul efectiv al costurilor de închiriere este mai mic.