Home Intermodal GFR lansează Synopsis, aplicație ce integrează sisteme digitale diferite

GFR lansează Synopsis, aplicație ce integrează sisteme digitale diferite

GFR lansează Synopsis, aplicație ce integrează sisteme digitale diferite

Divizia digitală a Grup Feroviar Român (GFR) a lansat Synopsis, aplicație care integrează cea mai mare parte a sistemelor dezvoltate și implementate până acum de GFR. Astfel, clienții au acces la o imagine operațională de ansamblu în timp real și suport în procesul decizional.

Aplicația centralizează mai multe categorii de informații esențiale pentru operatorii de transport feroviar, transpuse deja în sistemele digitale românești care integrează procese precum: Circulația trenurilor (INFO RU – aplicație CFR), Monitorizarea vagoanelor (INFOR GFR și Shunting Expert – aplicații GFR), Comandarea personalului de deservire a trenurilor (CPDT – aplicație GFR), Încheierea electronică a contractelor de transport (STE – aplicație GFR), Programarea trenurilor (aplicație a GFR care comunică cu Atlas RU a CFR); Estimarea derulării circulației până la destinație (ETA Expert, aplicație GFR).

Prin integrarea tuturor acestor informații, Synopsis oferă rapoarte în timp real cu privire la trenuri, locomotive, vagoane, personal, trasee, scrisori de trăsură, printr-o interfață simplă și intuitivă, cu informații precise și elocvente (tabele, hărți, grafice de circulație, rute, etc).

Aplicația reduce substanțial timpul și efortul de colectare și centralizarea informației, venind astfel în sprijinul procesului decizional din departamentul Exploatare sau la punctele de lucru, precum și la nivelul întregului corp managerial.

„Rapiditatea și corectitudinea deciziilor sunt doi factori esențiali pentru activitatea GFR, pentru că influențează deplasarea a zeci de mii de tone de marfă în fiecare zi și garantează, în cele din urmă, faptul că ne îndeplinim angajamentele asumate față de clienții și partenerii noștri”, spune Gruia Stoica, Președintele și fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român.

„Avansul tehnologic reprezintă, fără îndoială, un avantaj competitiv important în industria noastră, mai ales în contextul acestor ani marcați de incertitudini și riscuri fără precedent, care au impact imediat și disruptiv asupra lanțurilor de distribuție și rutelor comerciale globale. În fața acestor provocări, operatorii noștri feroviari se pot replia rapid, cu ajutorul informațiilor furnizate în timp real de soluțiile noastre digitale”.

O nouă etapă a procesului de digitalizare

Încă din 2005, GFR dedică resurse importante proiectelor de inovație, având deja peste 25 de aplicații personalizate ce contribuie la îmbunătățirea operațiunilor derulate la nivel regional. Prin lansarea aplicației Synopsis, GFR marchează intrarea în etapa de maturitate a digitalizării proceselor.

Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român, spune: „Una dintre marile provocări ale domeniului feroviar a fost dintotdeauna găsirea unei modalități prin care să poți ști cu precizie, în mod facil și în orice moment, toate informațiile despre un anumit tren. Chiar dacă aceste informații se regăseau în diverse sisteme digitale, lipsea viziunea sinoptică, consolidantă. Synopsis este cea mai interconectată aplicație (utilizează date ce provin din 9 sisteme și transmite către 3) și suportă prelucrarea unui volum foarte mare de informație, pentru a genera rapoarte precise și utile.

Mulțumesc tuturor inginerilor (din GFR, Institutul de Tehnică de Calcul, INFORMATICA FEROVIARĂ și CFR) care au creat aceste aplicații informatice fără de care sistemul Synopsis nu ar fi atins nivelul de complexitate pe care îl are acum”.

Lansat la finalul săptămânii trecute, Synopsis este al treilea concept digital realizat integral de echipa GFR, după ETA Expert (care estimează în timp real momentul sosirii trenurilor la destinație) și Trasa Expert (un sistem menit să îmbunătățească proiectarea traselor ideale și capacitatea alocată trenurilor de marfă).

GFR dedică în mod constant resurse umane şi financiare pentru proiecte de inovaţie şi tehnologie, căutând să ofere clienţilor săi o experienţă adaptată la cerințele pieței. Aplicațiile sale îmbină talentul inginerilor GFR cu knowhow-ul personalului feroviar, pentru a genera platforme integrate și ușor de folosit care simplifică și eficientizează activitățile din plan operațional și comercial.

Printre ele se mai numără Scrisoarea de Trăsură Electronică, care oferă acces la datele comerciale și tehnice privind vagoanele ce se încarcă și asistență la întocmirea contractelor de transport (lansată în 2017) și Comenzi Feroviare (2012), ce asigură accesul web al clienților la procesul de comandare și asigurare a vagoanelor goale.