Home Automotive Bosch: rezultate financiare peste așteptări în România în 2020

Bosch: rezultate financiare peste așteptări în România în 2020

Bosch: rezultate financiare peste așteptări în România în 2020

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România.

În 2020, Bosch a investit aproape 100 milioane euro în România, continuând dezvoltarea unităților de producție pentru Soluții de Mobilitate din Cluj și Blaj.  Compania a înregistrat o creștere de aproximativ trei procente în comparație cu anul precedent. Vânzările totale nete, de 6,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au rămas la un nivel similar cu cel al anului anterior.

„În 2020, Grupul Bosch în România a obținut rezultate financiare notabile, în ciuda efectelor pandemiei de coronavirus și a scăderii producției în domeniul auto”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România. „De fapt, am avut rezultate mai bune decât ne așteptam inițial, datorită efortului remarcabil depus de întreaga noastră organizație, angajamentului extraordinar și rezilienței angajaților noștri, dar și datorită colaborării strânse cu partenerii noștri”, a continuat Boldijar. Cu un prim trimestru foarte bun, Bosch în România a început cu succes anul 2021. „În pofida mediului de piață provocator, prognoza noastră pentru anul fiscal curent în România rămâne pozitivă”, a adăugat Boldijar.

Compania implementează o gamă largă de măsuri pentru a se asigura că angajații sunt protejați împotriva infecției cu coronavirus și pentru a-și asigura continuitatea operațiunilor sale. Numărul angajaților Bosch din România a ajuns la aproximativ 8.160, la 31 decembrie 2020.

Bosch își consolidează activitățile de producție în România

În 2020, investițiile grupului german s-au ridicat la 487 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro). Fabrica de componente auto electronice din Jucu, județul Cluj și-a mărit capacitatea de producție și de depozitare, investind peste 85 de milioane de euro în 2020. În această unitate, Bosch produce, din 2013, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple și asistență la condus și parcare, care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. De la deschiderea sa, fabrica Bosch din Cluj a furnizat clienților internaționali peste 250 de milioane de piese auto de înaltă calitate.

În plus, fabrica din Blaj și-a deschis în noiembrie 2020 propriul Centru Medical Bosch, în colaborare cu furnizorul de servicii medicale Elisa Med. Aceasta este prima unitate medicală Bosch din România care oferă servicii de sănătate, având o suprafață de 600 de metri pătrați. Angajații Bosch și membrii de gradul I ai familiilor acestora pot beneficia de o gamă largă de servicii.

Senzor lambda produs la fabrica Bosch din BlajFabrica din Blaj produce senzori pentru industria auto, dar și elemente de înaltă tehnologie pentru sectorul industrial. În plus, fabrica din Blaj a devenit în 2020 unitatea principală Bosch la nivel global pentru senzori de detonație.

Bosch este un pionier în producția sustenabilă

Bosch continuă să își concentreze strategia asupra domeniilor importante pentru viitor, acordând importanță practicilor comerciale sustenabile. Compania utilizează o varietate de pârghii, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice a fabricilor și clădirilor sale de birouri, generarea internă de energie și implementarea soluțiilor tehnologice care fac producția eficientă din punct de vedere al resurselor. Pentru acest obiectiv, Bosch a implementat diverse proiecte de eficiență energetică în unitățile sale de producție din Cluj și Blaj, cum ar fi soluțiile de monitorizare a consumului de energie, care asigură monitorizarea și raportarea energiei în timp real, achiziționarea de energie electrică 100% din surse regenerabile și înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED. În plus, unitatea de producție din Blaj a început recent să producă propria energie verde, prin instalarea mai multor panouri fotovoltaice în fabrică, făcând astfel următorul pas către producția sustenabilă. Aceste panouri generează energie verde echivalentă cu consumul de energie electrică pe care îl au 50 de gospodării.

Extinderea activităților de dezvoltare în România

Bosch desfășoară cu succes activități de dezvoltare în România din 2013. Centrul de Inginerie din Cluj a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani. Tânără și dinamică, locația din Cluj este locul în care ingineri talentați, specializați în software, hardware și fiabilitate, lucrează la proiecte cu tehnologie de ultimă generație, precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. În prezent, aproximativ 1.000 de angajați lucrează la Centrul de Inginerie din Cluj. În plus, Bosch intenționează să-și extindă campusul software cu o a doua clădire. Noua clădire modernă de birouri, care va fi finalizată, conform planului, în 2023, va fi conectată la facilitățile existente și va sprijini continuarea dezvoltării locației în domeniul mobilității automatizate și conectate.