Home Intermodal Consiliul European adoptă concluziile unui plan de contingență pentru transportul rutier de mărfuri

Consiliul European adoptă concluziile unui plan de contingență pentru transportul rutier de mărfuri

Consiliul European adoptă concluziile unui plan de contingență pentru transportul rutier de mărfuri

Consiliul Europei a adoptat concluziile cu privire la ceea ce ar trebui să includă planul de contingență al Comisiei Europene pentru sectorul de transport rutier în caz de pandemie sau alte crize majore.

Astfel, potrivit reprezentanților Consiliului Europei, un altfel de plan trebuie să includă măsuri de coordonare la nivelul întregului spațiu UE și reglementări clare.

Un plan de contingență ar trebui să acopere cel puțin următoarele aspecte:

  • Menținerea operațiunilor de transport internațional de marfă de-a lungul coridoarelor rețelei de transport trans-europeneTEN-T și alte conexiuni esențiale, dar și a serviciilor auxiliare ce oferă suport operațiunilor acelei rețele;
  • Asigurarea liberei circulații a lucrătorilor din transport, asigurându-le în același timp securitatea și sănătatea;
  • Pregătirea de kituri cu recomandări și bune practici pentru a consolida reziliența sectorului de transport marfă;
  • Implementarea unui cadru de reglementări coerent cu privire la excepțiile/scutirile ce se aplică atunci când situații majore de criză au loc.

Consiliul încurajează Comisia să extindă planul de contingență, acolo unde este cazul, parțial sau total, pentru transportul de pasageri și domeniul transportului în general.

Alte aspecte menționate în concluziile Consiliului Europeu include angajamentul UE de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050 și nevoia de a promova digitalizarea în sectorul de transport.

Consiliul invită CE să dezvolte un cadru legislativ specific pentru scheme temporare de ajutor de stat care ar permite statelor membre să acționeze rapid și să sprijine sectorul de transport în situații de criză majoră.