Home Automotive Costurile de producție ale microcipurilor ar putea crește ca urmare a războiului din Ucraina

Costurile de producție ale microcipurilor ar putea crește ca urmare a războiului din Ucraina

Costurile de producție ale microcipurilor ar putea crește ca urmare a războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea genera o nouă criză a microcipurilor pe termen lung, iar pe termen scurt va duce la o creștere a costurilor de producție ale acestora. Ucraina furnizează aproape 70% din producția mondială de neon, un gaz folosit pentru funcționarea laserelor în procesul de fabricare a microcipurilor.

Deși neonul nu este folosit într-o proporție atât de mare în procesele de fabricație a semiconductorulor, rămâne totuși o resursă necesară. Dacă furnizarea acestuia va fi întreruptă, industria va fi afectată în mod negative, avertizează compania de consultanță TrendForce.

Ucraina este de altfel, un furnizor important și de alte gaze pentru industria microchipurilor,  cum ar fi argon, kripto sau xenon.

TrendForce consideră că, deși conflictul poate afecta aprovizionarea cu gaz inert la nivel regional, fabricile de semiconductori și furnizorii de gaze au stocuri și se pot face livrări din alte regiuni. Astfel, întreruperea aprovizionării din Ucraina nu va opri liniile de producție de semiconductori, pe termen scurt. Cu toate acestea, reducerea aprovizionării cu gaze va duce probabil la prețuri mai mari, care pot crește costul producției de tablete.

Gazele inerte sunt utilizate în principal în procesele de litografie în industria microchipurilor și utilizate de laserele excimer cu susrse de lumina DV pentru circuitele sub 180 nm, care reprezintă aproximativ 75% din capacitatea totală de producție a fabricilor de semiconductori. Amestecul de gaz inert necesar pentru funcționarea laserelor excimer DUV conține neon, un element indispensabil în acest amestec și, prin urmare, greu de înlocuit.