Home Intermodal COVID-19: Carantină pentru navele comerciale care sosesc în porturile românești din zonele de risc

COVID-19: Carantină pentru navele comerciale care sosesc în porturile românești din zonele de risc

COVID-19: Carantină pentru navele comerciale care sosesc în porturile românești din zonele de risc

Autoritatea Navală Română a anunțat într-un comunicat de presă că navele comerciale care vin din zonele de risc roșii sau galbene vor fi considerate în carantină. Măsura a fost luată pentru reducerea riscului de infectare cu virusului COVID-19.

Navele și personalul acestora vor rămâne în carantină în rada portului până la împlinirea a 14 zile de la părăsirea porturilor din zonele de risc sau de la îmbarcarea unor membri ai echipajelor care vin din aceste zone.

În același timp, se vor limita la maxim contactele cu potențial de infectare dintre echipaje și autoritățile portuare, piloți, agenți, operatori portuari, etc.

ANR a precizat că “pe perioada carantinei se va monitoriza temperatura întregului echipaj, de două ori pe zi, iar rezultatele și orice modificare a stării de sănătate vor fi comunicate prin intermediul agentului către Cabinetul Medico -Sanitar de Frontieră (CMFS). După expirarea perioadei de carantină, odată cu acostarea navei la dană, se va face o evaluare finală a stării de sănătate, inclusiv verificarea temperaturii, de către personalul CMSF și se va acorda Libera Practică.”

Pentru identificarea îmbarcărilor de echipaj realizate într-o posibilă zonă de risc, în secțiunea Health din sistemul MSW, s-a creat posibilitatea de a se adăuga de către agenții de nave data și locul efectuării schimburilor de echipaj în forma agreată de către ANR. Acestă procedură este făcută publică prin portalul SEP al APM Constanța.

Zona Roșie include provincia Hubei, inclusiv orașul Wuhan din China, Italia, Daegu și Cheongdo (Coreea de Sud). Zona Galbenă include restul Chinei continentale, Iran, Franța, Germania, Spania, restul Coreei de Sud.

Măsuri de prevenție în porturile fluviale românești

În ceea ce privește navele și echipajele navelor ce sosesc în porturile fluviale românești, ANR anunță că nu se va permite accesul la bordul navelor până la acordarea Liberei Practici Sanitare. Direcțiile de Sănătate Publică Județene organizează inspecțiile sanitare la sosirea navelor.