LCV-urile electrice îşi fac loc în flotele companiilor din România
Tranziţia către mobilitatea electrică este un subiect din ce în ce mai actual pentru companiile care efectuează livrări în mediul urban, cu toate că în România adopţia avansează întrun ritm mai lent decât în Europa de Vest. Mediul privat începe însă să investească puternic în astfel de soluţii, iar producătorii vin în întâmpinare cu vehicule comerciale uşoare cu emisii zero pentru a asigura continuitatea dezvoltării sustenabile pe termen lung.
Ideal pentru livrările lastmile, noul Kangoo Van E-TECH Electric este singurul monovolum Renault cu zero emisii comercializat pe plan local, bazat pe moştenirea predecesorului său în versiune termică , câştigătorului „International Van of the Year 2022”. Însă, până la finalul anului, gama de vehicule electrice ce vor putea fi achiziţionate de flotele de distribuţie şi curierat se va îmbogăţi şi cu fratele mai mare, noul Master E-TECH 100% electric. De altfel, Renault este pionier în privinţa vehiculelor electrice, fiind lider pe piaţa europeană, inclusiv în România, unde propune clienţilor o gamă largă de maşini cu propulsie electrică, printre care şi noul E-TECH, primul Kangoo complet electric.
După cum arată Renault România, potenţialul de vânzări pentru aceste vehicule (n.r. – electrice) este mare „şi vedem foarte mulţi clienţi curioşi”. „Solicitanţii vin din diverse arii de activitate şi achiziţiile din acest moment sunt făcute şi pentru a înţelege cum se comportă această maşină în raport cu una cu motor termic. Evident, clienţii se gândesc şi la aspectul economic din ecuaţia unui vehicul electric”, spune Group Renault România pentru Intermodal&Logistics.
2023, an de referinţă pentru vehicule electrice în România
Noul E-TECH 100% Electric vine într-o piaţă în plină schimbare determinată de tranziţia de la combustibil fosil la electricitate. „Având în vedere faptul că vom completa gama şi achizitorii sunt deopotrivă curioși, dar şi rezervaţi, anul 2022 este unul de cunoaștere, iar 2023 va fi anul în care vom vedea cu siguranţă o creștere”, declară reprezentaţii Renault. Odată cu extinderea segmentului de electrice şi hibride, în cadrul produselor de finanţare constructorul spune că va dezvolta, alături de finanţatorul propriu, produse adaptate nevoilor pe care le va observa. La momentul de faţă, oferta Renault include atât revizii, cât şi asistenţă rutieră.
Alături de amprenta de carbon, un criteriu din ce în ce mai căutat, pentru firmele de transport, Costul Total de Proprietate rămâne criteriul esenţial când vine vorba de achiziţii, iar costul reviziilor este o parte importantă din acest calcul. Potrivit Groupe Renault România, simplitatea adusă de motorul electric în raport cu cel termic duce la scăderea valorii acestui indicator, atât prin durata mai scurtă a intervenţiei, cât şi prin faptul că materialele utilizate, cum sunt filtrele şi uleiul, sunt şi ele reduse. În plus, unităţile electrice au arătat o rată de defectare relativ mică. Aşa cum mai spune compania, adopţia vehiculelor electrice reprezintă viitorul, „iar certitudinea că acolo vom ajunge este dată de toate iniţiativele europene. La acest moment, ca şi număr de înmatriculări, piaţa este mică, dar cu un foarte mare potenţial de dezvoltare, garantat prin noul cadrul legislativ.”
Cum stăm la capitolul infrastructură?
Printre primii dezvoltatori în România ai unei reţele de staţii de încărcare pentru mașini electrice, EVConnect spune că suntem în urmă faţă de vestul Europei, însă chiar şi aşa, „este greu să găseşti un drum naţional sau judeţean unde poţi parcurge mai mult de 150 km fără să dai de o staţie lentă măcar”. Compania are numeroase parteneriate cu flote şi companii mari precum Vodafone sau Autonom renta-car, dar şi cu dezvoltatori de parcuri logistice precum CTP, la Arad aceasta montând 6 staţii de încărcare de mare putere pentru autobuzele electrice care circulă în oraș. În ceea ce priveşte clienţii, specificaţiile staţiilor variază în funcţie de nevoile companiilor, de la staţii de putere mică, până la cele de mare putere, care permit o încărcare rapidă.
Potrivit portalului Plugshare, în România se regăsesc 2.896 încărcătorare publice, iar numărul locaţiilor publice de încărcare a ajuns la 1.313. Aceste cifre reprezintă un raport de un punct de încărcare la 7 mașini, arată LEKTRI.CO, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul mobilităţii electrice de pe piaţa locală.
„În România, segmentul LCV nu este foarte dezvoltat în prezent, pe parcursul anului 2022 înregistrând un număr relativ redus de înmatriculări. Odată cu diversificarea ofertei de modele de la diferiţi producători, cu siguranţă că acest segment va crește. Mai ales datorită costurilor de rulaj și întreţinere reduse cu 50-70% faţă de vehiculele convenţionale”, afirmă compania pentru Intermodal&Logistics. Aceştia citează un studiu intern al SafeFleet, potrivit căruia dintr-un total de 100.000 de vehicule monitorizate, 10.000 au potenţial de electrificare, potenţial care se bazează pe doi factori principali: distanţa zilnică parcursă și perioada de staţionare a vehiculului. Din acest total, segmentul LCV reprezintă 72,5%.
Compania spune că piaţa locală de vehicule electrice va continua să crească şi va fi susţinută şi de apariţia unor modele mai accesibile din categoria LCV-urilor.