Home Automotive Lean Manufacturing și Industry 4.0: care este relația dintre ele?

Lean Manufacturing și Industry 4.0: care este relația dintre ele?

Lean Manufacturing și Industry 4.0: care este relația dintre ele?

Progresul tehnologic este fundamentul evoluției umanității. Pe măsură ce omul a descoperit unelte mai bune, viața sa a căpătat un alt sens. Practic, acestea au preluat din greutatea vieții și omul a descoperit noi orizonturi despre viață, despre cei din jur, despre sine și despre noi oportunități. 

Sunt convins că elementele Industry 4.0 sunt pe aceeași traiectorie.

Cum și când se va întâmpla? Mi-e greu să anticipez. Când mă gândesc însă la Lean Manufacturing și la Industry 4.0 astăzi, văd anumite puncte care necesită o explorare mai profundă pentru a înțelege relația dintre cele două.

Ce este Lean Manufacturing?

Lean manufacturing este un instrument de management cu caracteristici esențiale precum:

 • Principiul customer first – orientarea în jurul clientului și definirea valorii doar din perspectiva acestuia
 • Obiectivul unui sistem lean: cea mai înaltă calitate, cele mai mici costuri, cel mai scurt timp de livrare
 • Modul prin care sistemul lean caută să-și atingă obiectivul: îmbunătățirea continuă – eliminarea treptată a barierelor în calea obiectivului său (non-valoare) prin dezvoltarea, în tandem, a oamenilor, a metodelor și a mijloacelor de muncă
 • Consumul de resurse în abordarea lean – minim: fă acum, folosind ceea ce ai și utilizând creativitatea umană (care deja există)
 • Utilizarea tehnologiei în abordarea lean: doar dacă îndeplinește ceea ce este menționat mai sus (inclusiv cost) și respectă principiul: “Folosiți numai tehnologie fiabilă, testată temeinic, care vă servește oamenii și procesele.” (Toyota Way)

Referitor la cum a luat naștere Lean-ul, sunt două aspecte fundamentale pe care vreau să le aduc aici în discuție:

 1. Unul dintre pilonii de bază lean, jidoka, are la bază inovația tehnologică; aceasta crește calitatea, potențează valoarea omului în sistemul de producție și crește astfel productivitatea sistemului; așadar, tehnologia este inclusă în Lean, însă cu scopurile și pe criteriile menționate anterior
 2. Lean a pornit și s-a dezvoltat într-un mediu ostil: este un sistem șlefuit de neajunsuri – asta l-a făcut … lean (suplu).

Cine sunt aspiranții la Lean?

De cele mai multe ori, aceștia sunt organizații a căror presiune pentru competitivitate este în creștere, organizații care sunt nevoite să facă mai mult cu mai puțin, organizații care nu-și permit să risipească și caută să reducă orice pierdere în sistem, ținând astfel ritmul cu schimbările din mediu și căutând să fie astăzi un pic mai performante decât ieri … și tot așa.

Ce este Industry 4.0?

Pentru a răspunde la această întrebare, am selectat câteva descrieri din surse cunoscute:

“Îmbinarea tehnologiilor precum inteligența artificială, editarea genelor și robotica avansată care estompează liniile dintre lumea fizică, cea digitală și cea biologică.” (Wikipedia).

“Producătorii integrează noi tehnologii, inclusiv Internetul lucrurilor (IoT), cloud computing și analiză, precum și AI și învățarea automată în unitățile de producție și pe parcursul operațiunilor lor.”(IBM)

“A patra revoluție industrială va lua ceea ce a fost început în a treia cu adoptarea computerelor și automatizării și o va îmbunătăți cu sisteme inteligente și autonome alimentate de date și învățare automată”. (Forbes)

“Industria 4.0 este alimentată de Internetul Industrial al Lucrurilor (IIoT) și de sisteme ciber-fizice – sisteme inteligente, autonome, care utilizează algoritmi bazați pe computer pentru a monitoriza și controla lucruri fizice precum mașinile, roboții și vehiculele. (…) În cele din urmă, Industria 4.0 este o parte majoră a transformării digitale a oricărei companii.” (SAP)

Reiese, iată, că Industry 4.0 este astăzi un cuvânt puternic, care atrage atenția și pe care fiecare îl folosește așa cum crede pentru a-și crea un avantaj (nici o grijă, se întâmplă la fel și cu Lean Manufacturing!)

Privită în ansamblu, revoluția pe care o promite Industry 4.0 seamănă mai degrabă cu promisiunile producției în masă: productivitate mai mare, bazată pe exploatarea mașinilor.

Din informațiile la care am avut acces cu privire la rezultatele implementării unor soluții de tip Industry 4.0, rezultă că beneficiile utilizării tehnologiei vin cu probleme deloc de neglijat, dintre care frecvente sunt:

 • dificultăți în a monta tehnologia nouă pe cea existentă
 • gestionarea datelor, de la uniformitate la costuri fantastice de stocare (un nou tip de waste!?)
 • complexitate ridicată care pune în pericol buna funcționare a ansamblului atunci când o componentă întâmpină dificultăți
 • costurile de mentenanță ridicate (gândiți-vă cât de greu faci modificări la un simplu ERP!!!)
 • rigiditatea sistemului, întărită de punctul de mai sus + competență specifică rară, deci scumpă
 • investiții foarte mari

Ce este diferit față de Lean?

În primul rând, clientul lipsește din ecuație în cazul Industry 4.0, promisiunile părând că adresează mai degrabă proprietarii (profituri ridicate), managerii care nu se descurcă cu oamenii (eliminarea masivă a oamenilor din ecuație) și vânzătorii de tehnologie (noi oportunități).

Apoi, investițiile în Industry 4.0 sunt foarte mari și sunt fundamentate doar de o promisiune de rezultat încă nedovedită (îmi amintesc că unul dintre mentorii mei, fost manager în cadrul Toyota, îmi spunea că un utilaj produce bani abia după ce este amortizat, de aceea trebuie întreținut și utilizat cât mai mult timp).

Nu în ultimul rând, cu Lean rezolvi azi probleme cu ceea ce ai, cu Industry 4.0 ne uităm la un viitor promițător, dar încă neclar.

Relația dintre Lean și Industry 4.0

Viziunea Industry 4.0 este ambițioasă, este atractivă și se bazează pe o tehnologie cu potențial uriaș. Rămâne însă de văzut ce și cum va merge, cum vor arăta în final sistemele care vor produce ceea ce oamenii vor considera valoros și la ce cost vor putea să o facă. Deocamdată Industry 4.0 rămâne o arenă mare de joacă pentru cei care își permit să experimenteze (și bine fac).

Pornind de la principiile sale, Lean-ul și-a dovedit capacitatea de a transforma producția în masă într-o industrie mai profitabilă și care rezolvă mai bine problemele clientului și aduce beneficii mai mari organizațiilor și oamenilor. În același fel, cred că Lean-ul va putea extrage într-o zi ceea ce este mai bun din Industry 4.0, pentru a ridica sistemele actuale de producție la niveluri superioare.

Așadar, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea ca pentru Industry 4.0 puțin Lean să fie exact ceea ce îi trebuie.

Marius Stăvărache este Managing Partner al companiei de consultanță Gemba Partners și consultant în management cu experiență în medii multinaționale și multiculturale.

Gemba Partners este specializată în servicii de consultanță în eficientizarea afacerilor prin lean management (optimizarea proceselor) și în asistență Lean prin tehnici digitale.