Home Intermodal Coronavirus: Transportul maritim containerizat ar putea scădea cu 10%

Coronavirus: Transportul maritim containerizat ar putea scădea cu 10%

Coronavirus: Transportul maritim containerizat ar putea scădea cu 10%

Potrivit SeaIntelligence, o companie daneză care analizează evoluția transportului maritim containerizat, epidemia de Coronavirus ar putea avea un impact similar cu cel al crizei din 2009 asupra traficului maritim de containere.

SeaIntelligence precizează într-un raport că în 2020 scăderea traficului maritim containerizat ar putea fi de 10%, ceea ce înseamnă 17 milioane TEU la nivel global. În același timp, porturile și terminalele portuare ar putea pierde 80 milioane TEU, volume manipulate.

Cu toate acestea, Sea-Intelligence declară că există și doi factori pozitivi care pot amortiza impactul negativ al coronavirus asupra liniilor maritime: scăderea prețului petrolului, care pe termen scurt are ca rezultat o infuzie de lichidități. Cel de-al doilea factor este disciplina de care au dat dovadă transportatorii maritimi atunci când au preferat să navigheze fără încărcătură și nu să reducă prețurile de transport.
“Aceasta înseamnă că, cel puțin pentru moment, ratele de transport au fost destul de stabile în ciuda impactului Coronavirus asupra Chinei” au declarat reprezentanții SeaIntelligence.

În luna februarie, compania daneză Maersk anunța că a anulat mai mult de 50 de plecări către și dinspre Asia.

Începând cu luna martie și până pe 2 iunie, linia maritime franceză CMA CGM a anulat un număr de 23 de călătorii între Nordul Europei și Asia, ca rezultat a cererii scăzute cauzate de Coronavirus.

La 1 martie 2020, potrivit estimărilor SeaIntelligence, pierderea înregistrate de liniile maritime la nivel global se ridicau la 1,9 miliarde de dolari.