Home Logistics Imobiliare Crosspoint: piața de spații logistice și industriale va urma tendința din ultimii doi ani

Crosspoint: piața de spații logistice și industriale va urma tendința din ultimii doi ani

Crosspoint: piața de spații logistice și industriale va urma tendința din ultimii doi ani

Stocul de spații logistice și industriale în România a atins 5,8 milioane mp la sfârșitul anului 2021, arată cel mai recent raport de piață al agenției imobiliare Crosspoint Real Estate, asociat cu drepturi depline în România al Savills.

În 2021, activitatea de închiriere s-a situat la nivelul a 635.000 mp, o scădere de 14% comparativ cu 2020, însă cu 39% mai mare față de perioada de dinainte de pandemie. Bucureștiul rămâne cea mai dinamică piață pentru segmentul de real estate industrial, cu o cotă de 65% în totalul activității de închiriere. În proporție directă cu stocul existent, zonele de Vest și Nord-Vest ale țării au înregistrat a doua cea mai mare cerere în 2021.

Depozitarea (42%), distribuția (26%) și logistica (14%) au fost principalele activități ale noilor ocupanți de spații logistice și industriale din România în 2021, activitățile de producție reprezentând doar 10% din cerere.

“Evoluția constantă a pieței din 2015 a fost accelerată de pandemia COVID-19. Cei mai mari jucători de pe piață au profitat de oportunitățile create în noile circumstanțe, adoptând o strategie de expansiune care a inclus atât livrări record, cât și achiziție de proprietăți existente. Un stoc mai mare și în continuă creștere, dar mai puțini proprietari principali de parcuri logistice și industriale pare să fie direcția în care se îndreaptă în prezent piața industrială din România,” arată raportul Crosspoint Real Estate.

Chiriile au rămas neschimbate față de anii precedenți, situându-se în jurul a 3,8-4,0 EUR/mp/lună în București și 3,5 EUR/mp/lună în marile orașe regionale. Cererea mare de spații industriale a menținut un grad de neocupare redus, atât în ​​București (6%), cât și la nivel național (6,5%).

Retailul și comerțul online alimentează cererea de spații logistice

La fel ca în 2020, deși într-un ritm mai redus, expansiunea retailerilor, din nevoia de a avea o acoperire mai omogenă la nivel național, a creat și o cerere puternică pentru facilități de depozitare și logistică.

Efectul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra comportamentului consumatorilor a fost semnificativ, dar nu dramatică, iar cheltuielile au revenit la niveluri pre-pandemie în a doua jumătate a anului 2021. Comerțul online a crescut cu 10% comparativ cu 2020, o rată de creștere mai lentă decât în primul an al pandemiei, dar încă pe o tendință ascendentă.

Produsele nealimentare au înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor, în timp ce vânzările de produse alimentare s-au stabilizat comparativ cu perioada de lockdown din 2020. Consumul general s-a temperat la finalul anului ca efect direct al creșterii prețurilor.

După cum era de așteptat, blocajele lanțurilor de aprovizionare au fost mai evidente în 2021 față de 2020. Efectul acestora s-a propagate în întreaga economie și a declanșat o creștere a prețurilor. Acest lucru a evidențiat și mai mult nevoia de unități de producție la nivel local, precum și de lanțuri de aprovizionare mai scurte.

Pentru 2022, concluzionează raportul Crosspoint, piața de spații logistice și industriale este de așteptat să urmeze tendința stabilită în ultimii doi ani. Principalii juctori din piață au anunțat un volum similar de livrări noi și probabil că cererea va fi la nivelul ofertei, ceea ce va menține un nivel redus de neocupare al spațiilor logistice.

Piața de investiții: aproape de 1 miliard euro

Volumul investițiilor în România în 2021 pe piața imobiliară s-a ridicat, potrivit CrossPoint la 909,5 milioane euro.

În top se regăsesc și trei tranzacții de pe segmentul de industrial și logistică, respectiv: