Home Companii Soluţii logistice de la Util SPC

Soluţii logistice de la Util SPC

Bazele companiei Util SPC au fost puse în anul 2001, când cei doi acţionari cumpărau firma pentru a începe de la zero o afacere cu stivuitoare şi piese de schimb Balkancar.

 Începuturile nu au fost uşoare, dar cu toate acestea firma s-a impus pe piaţă prin onestitatea ofertei şi seriozitatea garanţiei. Iniţial, compania nu avea o relaţie direct cu producătorul Balkancar, astfel că piesele de schimb şi stivuitoarele erau achiziţionate de la firme intermediare din Bulgaria. Treptat activitatea s-a dezvoltat, iar în 2004 Util SPC vindea aproximativ 50 de stivuitoare pe an.

2004 a fost şi anul când firma românească a reuşit să încheie contracte de aprovizionare cu marii producători Balkancar: Balkan AD Lovetch şi Balkancar Sredetz pentru motostivuitoare Diesel şi GPL de 2,5-5 t, Balkancar Pleven pentru motostivuitoare diesel şi GPL de 1,6-2t, Di-Ven Lom pentru electrostivuitoare şi electroplatforme, vânzând aproximativ 170 stivuitoare în 2005.

În această perioadă începe colaborarea cu producătorul Elhim Iskra Pazardjik, cel mai mare producător de baterii de tracţiune din Bulgaria. Util SPC devine, încă din primul an, cel mai mare distribuitor al fabricii bulgare în România. De asemenea în colaborare cu Apex Service din Plovdiv, leader-ul pieţei de piese de schimb Balkancar din Bulgaria, Util SPC devine cel mai important distribuitor de piese de schimb pentru stivuitoarele bulgăreşti.

În colaborare cu acelaşi partener din Bulgaria, Apex Service, Util SPC aduce pe piaţa românească stivuitoarele japoneze TCM care se impun pe piaţă datorită fiabilităţii şi raportului excelent calitate-preţ.

În plină creştere a economiei româneşti, Util SPC îşi dezvoltă logistica şi service-ul în primă instanţă prin colaboratori locali, pe tot teritoriul ţării cu puncte în Târgu Mureş, Craiova, Piteşti, Piatra Neamţ şi Timişoara.

Strategia de criză

Anul 2008 a fost anul consacrării pe piaţă al mărcii TCM şi un an de vârf pentru Util SPC, cu vânzări record.

Criza financiară a determinat o scădere a industriei de profil la nivelul de 45- 55% şi o schimbare de strategie în politica companiei, care pentru a-şi menţine cota de piaţă pentru stivuitoare contrabalansate noi şi compensarea reducerii cifrei de afaceri şi-a completat oferta comercială cu accesorii pentru stivuitoare – baterii de tracţiune (achiziţionate de la grupul Enersys) şi anvelope superelastice (Watts, Anglia).

Pornind de la premiza că pe perioade de criză se contruieşte mai uşor şi mai ieftin, anii 2010-2011 au fost dedicaţi investiţiei în sediul din Giurgiu: construcţia birourilor (250 mp), a magaziei de piese de schimb (250 mp), service-ului (250 mp), depozitul de utilaje (1500 mp), depozitul de anvelope şi acumulatori de tracţiune (500 mp) şi pista cu rampe pentru teste stivuitoare. În aceeaşi perioadă Util SPC investeşte în integrarea în sistemul informatic a procesului logistic prin crearea procedurilor pentru flux, asigurarea trasabilităţii şi urmărirea informatizată a costurilor specifice, proces care va ajuta la asigurarea naţională optimă cu piese de schimb, acumulatori şi anvelope.

În 2010, Util SPC a început colaborarea cu producătorul american de echipamente de logistică premium CROWN Equipment Corporation.

Cu clasele de produse „tradiţionale” pentru Util SPC, electrostivuitoare contrabalansate şi transpalete electrice cu şi fără catarg, firma începe să-şi facă cunoscută prezenţa pe piaţa de echipamente profesionale de logistică (echipamente de tip reach-truck, order-picker sau VNA).

Un pas important pentru Util SPC a fost deschiderea punctelor mobile de service în Constanţa, Bacău, Cluj şi Timişoara cu 14 angajaţi locali, ingineri şi tehnicieni, cărora li se asigură training profesional în cooperare cu producătorii parteneri şi echipare conform necesităţilor actuale.

De asemenea în 2012, Util SPC a demarat un nou proiect prin deschiderea unui punct de lucru stabil pilot în Bacău, într-un spaţiu acoperit de 1.700 mp, de unde asigură stocul de utilaje, piese de schimb şi accesorii, stoc necesar acoperirii zonei Moldovei precum şi un service complet echipat, inclusiv cu cabină profesională de vopsit. Acest punct de lucru serveşte şi ca acumulare de know-how pentru deschiderea a încă două puncte de lucru în Cluj Napoca şi Timişoara, planificate pentru următorii doi ani.

Nacela picking CROWN WAV50

Crown Wave Assist este un concept revoluţionar creat de Crown pentru a facilita lucrul. Wave funcţionează eficient şi silenţios în aproape orice aplicaţie de interior; ridică o persoană şi sarcina până la înălţimea de cinci metri; se deplasează de două ori mai repede decât viteza medie de mers pe jos; rulează cu uşurinţă în spaţiile înguste. Este ideală în aplicaţiile de picking în magazine Do It Yourself în pregătirea comenzilor de piese auto.

Transpaleta fără catarg Crown WT3000

Când este necesar un utilaj pentru transferul de pe rampe în camion, traficul este intens şi se cere rapiditate şi fiabilitate, Crown are răspunsul. WT 3000 este transpaleta de care are nevoie un operator pentru a excela. Cu o proiectare robustă, aceasta este una dintre cele mai durabile din clasa ei.

Electrostivuitor în trei roţi SC5300

Fie în industria prelucrătoare, în comerţul cu ridicata sau cu amănuntul, în logistică sau în industria alimentară

acest utilaj poate fi pe măsura exigenţelor de putere, manevrabilitate şi fiabilitate. Utilajul foloseşte tehnologii integrate care optimizează performanţa şi consumul de energie. Se oferă capacităţi de ridicare de 1,25 t, 1,6 t şi 2 t şi înălţimi de ridicare de până la 7m.

Electrostivuitorul pentru culoare înguste TSP 7000

Acest model ridică sarcini mai grele la înălţimi mai mari cu viteză mai mare, permiţînd operatorilor să obţină maximum posibil într-un spaţiu dat.

Cu înălţimi de ridicare până la 17 m în culoare de lucru de 1,7-1,8 m, cu durabilitatea şi fiabilitatea Crown, acest echipament reprezintă soluţia ideală acolo unde se doreşte utilizarea la maximum a volumului.