Home Logistics Depozitare Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency Colliers International: Piața de spații logistice și industriale în România trece de pragul de 5 milioane mp în 2020

Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency Colliers International: Piața de spații logistice și industriale în România trece de pragul de 5 milioane mp în 2020

Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency Colliers International: Piața de spații logistice și industriale în România trece de pragul de 5 milioane mp în 2020

2020 se anunță un an bun pentru segmentul spațiilor logistice și industriale în România, urmând ca anul acesta să fie depășită borna de 5 milioane metri pătrați.

Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency Colliers International a declarat în cadrul unei conferință de presă că din datele colectate de la dezvoltatorii imobiliari în 2020 ar urma să se livreze aproximativ 800.000 mp spații logistice. “Noi preconizăm că vor fi livrați cu siguranță 650.000 mp la un stoc total de 4,6 milioane mp. Avem deja pe piață doi dezvoltatori care au trecut de 1 milion metri pătrați și continuă expansiunea și în aceeași măsură sunt dezvoltatori care se uită să facă achiziții în majoritatea orașelor mari din țară pentru a-și consolida poziția.

Din păcate, în 2019 din stocul nou livrat de 400.000 mp, nici măcar 10% nu a fost reprezentant de producția de automotive, deși potențialul este foarte mare, dar acest lucru s-a datorat și schimbărilor din industria auto la nivel global.

Anul 2020 se anunță apetisant din punct de vedere al spațiilor logistice moderne și prin prisma faptului că anumiți retaileri au ajuns la masă critică din punct de vedere al spațiilor logistice și se vor extinde. În același timp, în comerțul online, livrarea din Cehia și Polonia este relativ dificilă.În următorii 3-4 ani vom vedea un stoc modern de spații logistice de aproximativ 8 milioane mp.”

Potrivit reprezentantului Colliers, chiria pentru spațiile logistice va rămâne constantă, situându-se în jurul a 4 euro/mp. În același timp, rata de neocupare este de aproximativ 5%. “Acesta este un vacancy foarte sănătos și doar în București, în anumite parcuri industriale.”

În România, stocul modern de spații logistice şi industriale moderne din țară este la jumătate față de cel din Cehia și de patru ori mai mic decât cel din Polonia.